Той ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС в рамките на дни

Парламентарни избори през октомври. Това според президента Румен Радев би дало гаранции за по-голяма избирателна активност в сравнение с вот през септември.

Държавният глава обяви, че ако ГЕРБ-СДС върнат втория мандат, каквито са заявките на коалицията, той ще започне нов кръг консултации с партиите от 47 Народно събрание. Целта е да се запознае с идеите на политическите сили за възможни коалиции в този парламент.

В същото време от БСП ще предложат за премиер представител на „Продължаваме Промяната”, ако получат третия мандат за съставяне на правителство.

А идеята за таван на цените на горивата доведе до спор в парламента.

ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ: Какви са шансовете за кабинет с третия мандат

Президентът условно очерта, че ще връчи втория мандат до дни, но без да посочва конкретна дата, с което отново даде заявката, че няма да бърза с конституционната процедура. От думите му стана ясно, че все още не е решил при коя партия ще даде третия мандат, в случай че и вторият остане неизпълнен.

Бързото приключване на конституционната процедурата ще прекрати работата на правителството и парламента, с което важни за хората въпроси ще останат нерешени, посочи като мотив държавният глава.

„Въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и към държавата. От друга страна прекаленото удължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни, управленски решения и кадрови промени и от друга страна самите партии чертаят все по-дебели червени линии по между си и съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори, става все по-трудно”, заяви Румен Радев.

Ако и вторият мандат не се реализира, каквото заявка дадоха вече от партията на Борисов, президентът ще проведе нов кръг от консултации с парламентарните формации.

„За да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа,  за съставяне на правителство и кой какви приоритети и програма има. Има няколко партии, които могат да бъдат моят избор”, заяви Румен Радев.

Решаващо при кого ще отиде папка номер 3, ще са политиките, които всяка партия предложи.

„Обществото ни очаква дееспособно управленско мнозинство, което да пристъпи незабавно към решаване на острите социални проблеми, доходи, цени, инфлация, към търсене на дългосрочни и устойчиви решения в енергетиката, икономиката, инвестициите, към укрепване на сигурността”, заяви Румен Радев.

В случай че  партиите не успеят да намерят формула, по която да се обединят, най-целесъобразно е предсрочните избори да се проведат през октомври, посочи държавният глава. По думите му е нужно по-засилено участие на гражданите при един предстоящ вот.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.