Предсрочните избори са все по-реален вариант пред страната

Предсрочните избори са все по-реален вариант пред страната. На ход сега е президентът Румен Радев, който трябва да обяви кога ще връчи втория мандат на ГЕРБ, а след това и третия, след като партията на Бойко Борисов обяви, че няма да прави опит да формира правителство.

Два дни, след като върнаха първия мандат от „Продължаваме Промяната” заявиха, че ГЕРБ и Бойко Борисов не са им предлагали депутати, за да се състави втори кабинет в този парламент. Това обяви Никола Минчев в студиото на „На фокус”.

Борисов: Няма да вземем втория мандат, щяхме да подкрепим правителство на ПП

„Не ми е известно да има такава оферта от Борисов – заповядайте трима депутати, те ще ви подкрепят. Самата концепция за даване на депутати не я подкрепям. В крана сметка народните представители са хора с партийна съвест. Това би било неуважително към тях”, каза Никола Минчев.

При стигане до третия мандат той обясни, че не са водени  разговори да е премиер, както се спекулира.

„Не са водени разговори с мен, това е преждевременно на този етап”, каза той.

Минчев: Не са водени разговори да бъда премиер

От БСП посочиха, че разделителната линия е с други две партии – ГЕРБ и ДПС. „Ние имаме решение на Националния съвет. Ще положим всички усилия правителство да има. Разбира се, това не може да бъде на всяка цена. Ние заявихме, че разговори с ГЕРБ и ДПС не може да има, няма как. Ще търсим разговори с останалите формации, започвайки от нашата коалиция”, заяви Кристиан Вигенин.

Съвет, ако БСП или „Демократична България” получат мандата да не търсят подкрепа от „Има такъв народ”, дойде от спортния министър в оставка Радостин Василев. Според него най-добрият вариант е да се върви към предсрочни избори.

Василев: Вече няма смисъл от съществуването на ИТН, задължително трябва да се отиде на избори

„Иска ми се да вярвам, че тези заявки на БСП и „Демократична България” са по-скоро от желанието им да покажат пред обществото една политическа отговорност, а не са наистина желания да правят кабинет”, каза той. И добави: „Защото те трябва да се обърнат към „Има такъв народ”. Това ще доведе електорални поражения на този, който има мандата и се обърне за помощ към партията, която на практика взриви едно работещо правителство”.

А в зависимост стигне ли се до предсрочни избори на политическата сцена може да има още един играч. За първи път Радостин Василев заговори за партия заедно с отцепилите се от ИТН.

„По-скоро тя ще бъде в центъра. България има огромна нужда от партия, която защитава националния интерес”, коментира той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.