С това се стига до третата папка за съставяне на кабинет

От ГЕРБ-СДС не взеха проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Отказът на партията съобщи председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

„Парламентарната ни група няма да упражни даденото от Конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство и няма да посочва кандидат за министър-председател, който да получи проучвателния мандат”, обясни тя.

ПП се отказа да прави кабинет, върна мандата неизпълнен (ВИДЕО)

Радев посочи, че уважава решението на партията да не се възползва от правото да излъчи кандидат за премиер. „Вие неведнъж декларирахте това ваше решение. Но в парламентарната република именно парламентарно представените политически партии носят пряка отговорност за излъчване на управленско мнозинство и формиране на правителство”, заяви той.

Снимка: БГНЕС

Държавният глава каза, че независимо дали са в управление, или в опозиция, всички парламентарно представени партии и народни представители имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи, които са прераснали и в политическа.

„Инфлацията, социалната и здравната криза - всички те влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия от отговорните институции”, категоричен е Радев.

Президентът започва нови консултации с партиите

С това се стига до последния шанс за реализиране на правителство в настоящия парламент - третият мандат. Заради това Радев започва нови консултации с парламентарно представените партии. Срещите на „Дондуков” 2 ще се проведат в петък.

 

 

„За да чуем как виждат те изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реша на кого да връча третия мандат”, обясни за консултациите държавният глава.

Според Радев въпросът за властта не отменя отговорността пред гражданите и държавата, която носят всички политически сили. „Българите очакват от политиците решенията и защитата на националния интерес да бъдат поставени над партийните сметки”, заключи президентът.


След върнатия втори мандат на президента Атанасова обясни, че с Радев са обсъдили предизвикателствата през следващите няколко дни, говорено е и за спешните законодателни решения.

„Считаме, че доверието към 47-ото Народно събрание е изчерпано, ясно е, че правителството падна с вот на недоверие. Според нас не може да се намери формула за подкрепа, каквато и да е, в рамките на 47-ия парламент. Ежедневната агония, че няма кворум, е съвсем очевидна”, категорична е тя. 

Атанасова счита, че е резонно, ако се стигне до предсрочни избори, те да бъдат проведени в началото на октомври. 

Що се отнася до това да се осигури време на парламента да приеме законите нужни, за да започнем да ползваме парите от Плана за възстановяване от ГЕРБ поставиха въпроса по-различно.

"Темата не е дали парламентът ще ги гласува, а дали правителството ще ги напише. Призивът ми е да се напишат. Колкото парламентарен живот има, ще сме конструктивни. Случвало се е да гласуваме и текстове, срещу които имаме съображения, само и само да бъдем толерантни", посочи Томислав Дончев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.