Вече бившият заместник-председател на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ обясни мотивите за оттеглянето си

Вече бившият заместник-председател на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Димитър Илиев обясни мотивите за оставката си. В ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS той каза, че не е имало как да допринесе за осигуряването на пътната безопасност и се чувствал като "съучастник в едно безхаберие".

"Сблъскахме се с голяма съпротива от страна на институциите дори за малки неща, които биха подобрили безопасността. На повечето места се обяснява как няма да стане. В един момент реших да повярвам", заяви Илиев.

По думите му има знакови места, за които се знае, че там стават тежки инциденти, но не се вземат мерки. "Има огромно нежелание от страна на институциите да решават проблемите. Знаково беше отношението на АПИ. Молех се да измием мантинелите, да изправим знаците. Това отнемаше месеци", смята той.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" има нов зам.-председател

"В пътната безопасност корупцията убива. Пътища, които още не са построени, започват да се ремонтират. Много се съмнявам някога да работя отново в държавна администрация", посочи Илиев.

 

От АПИ заявиха за NOVA, че не са отказвали да изпълняват дейности, водещи до повишаване на безопасността на движение. Но уточняват, че в началото на годината агенцията не е имала законово право да възлага текущи ремонти, включително да подменя мантинели и знаци. Едва след 26 април, с решение на парламента, Пътната агенция отново е можела да иска ремонти, като се е съобразила с постъпилите към нея препоръки. 

Според Илиев съпротивата на институциите е свързана с нестабилната политическа обстановка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.