Днес София влезе в червената зона

Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони, които са във фаза 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Това към момента са около една трета от страната - София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник, каза пред журналисти в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му има ръст и в други региони и е "очевидно за всички, че започва вълна".

Мерките включват носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност - работа от разстояние, максимално опит за спазване на отстояние от 1,5 метра, обясни Кунчев. По думите му те ще бъдат въведени със заповеди на директорите на съответните Регионални здравни инспекции (РЗИ), а когато един от регионите влезе във фаза 2, ще има национални мерки, важащи за територията на цялата страна.

Петков за COVID: Няма и не се предвижда да има ограничения

При срещи с общопрактикуващи лекари Кунчев е уведомен, че в една среда на практика минават по 15 души на ден, които имат признаци на заболяването. В голямата си част то протича сравнително леко, особено при хора в активна възраст, които нямат хронични заболявания, обясни Кунчев. При варианта Омикрон се вдига температура, появява се кашлица, но в повечето случаи не се налага хоспитализация. 

"Ще дадем наличните тестове, които имаме в РЗИ, на здравните заведения и общопрактикуващите лекари", каза още здравният инспектор. По думите му вече е договорено с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да се възстанови възможността за издаване на направления за антигенни тестове.

"Личният лекар трябва да може да прави всичко, за да постави диагнозата на място и да лекува пациента от първия ден, а не той да се разхожда по здравните заведения", коментира Кунчев. Според него трябва НЗОК да разреши на лекарите на първа линия да издават направления и за PCR тестове.

Доц. Гломб: Смъртността при Омикрон не е толкова ниска като тази при грипа, трябват мерки

Според главния държавен здравен инспектор ваксините пазят от тежко протичане и смърт при варианта Омикрон, но не предпазват на 100% от заразяване. Има много хора с трето заразяване, което показва, че и имунитетът след боледуване също се заобикаля от Омикрон варианта.

Кунче съобщи още, че в края на септември или началото на октомври се очакват преработени ваксини, които да са по-тясно насочени към този вариант на вируса.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА