„Българите могат да имат едно спокойно лято”, успокои премиерът

Няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма изисквания за COVID сертификати в страната и не е предвидено ограничаване на движението. Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков след среща със здравните власти.

„По-голямата част от България се намира в Етап 0, с няколко области в Етап 1. Следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято”, добави още той.

Снимка: БТА

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че продължава ръстът на заболяванията, но той е далеч от пиковите стойности преди няколко месеца.

„Ще продължи увеличаването на броя на случаите, но ако това не води до по-тежко протичане, на натоварване на здравната система, не подлага под риск живота и здравето на пациентите, ще се справим с тази ситуация”, каза той.

Доц. Гломб: Смъртността при Омикрон не е толкова ниска като тази при грипа, трябват мерки

Епидемиолозите считат, че през август ще бъдат достигнати пикови стойности и тогава ще започне постепенно нормализиране. Дали наесен ще има нова вълна, това никой в света нямало как да предвиди.

„Ситуацията в момента е много по-различна от тази, която имахме предните две години. Характеристиките на този вариант на вируса са различни - разпространява се по-лесно и бързо, но не води до толкова висока нужда от хоспитализация и лечение, протича по-леко”, разясни доц. Кунчев.  

Решено е да бъде актуализиран Планът за справяне с пандемията на база изменението на Закона за здравето. На база актуализацията вече има шест етапа, базирани на заетост на болничните легла, заетост на интензивните легла и общи епидемични показатели.

Планът се очаква да влезе в сила до дни. С това маските в лечебните заведения и социалните домове ще станат задължителни. Работодателите ще могат да предлагат на служителите си да работят дистанционно.
 

Смъртността при новият подвариант на Омикрон е значително ниска за сметка на разпространението. Изследванията сочат, че в момента един човек може да зарази 18. За това са нужни мерки, смятат вирусолози.

„Според мен маските трябва да са на места, където няма възможност за проветряване, където е невъзможно да се спазва голяма дистанция и където се събират много хора”, каза доц. Любомира Гломб.

Ваксината отново остава най-добрата превенция срещу COVID-19, като най-предпазени са тези, които са имунизирани скоро, твърди доц. Гломб.

„Човекът, който е ваксиниран с втора доза през май, преди два месеца, е много по-предпазен от човека, който е с трета доза от ноември”, коментира тя.

На този етап в страната ни има достатъчни количества от всички ваксини, а интересът към имунизациите започва да се завръща, увери доц. Кучнев.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.