Президентът призова правителството да преосмисли решението си

Фондация „Даная“ ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София. Това съобщиха от организацията. 

Главчев: Осигурено е финансирането на държавната детска болница

В решението на служебния кабинет от вчера се посочва, че новата болница ще има 30 клиники и отделения с общо 413 легла и в нея ще се лекуват лица от 0 до 18 години, както и над 18-годишна възраст. Инвеститорът „Търговска лига - Глобален аптечен център“ има готовност да изгради новото лечебно заведение за 48 месеца. Най-оптимистичният срок за бъдещата детска болница е четири години, каза през януари тази година Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Граждани и Фондация „Даная” протестираха с искания за оставката на директора на Пирогов и незабавни реформи (СНИМКИ)

„С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи”, смятат от фондация „Даная“. Те припомнят, че преди няколко месеца по искане на МЗ и с подкрепата на ЕИБ е изготвен Анализ на нуждите от детска болница, който посочва, че в България липсва финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в София. Според фондацията решението на служебния кабинет за частна болница на практика ще саботира и мъчителния процес на изграждане на национална детска болница, въвеждаща съвременните стандарти за детско здраве. 

В своя позиция президентът Румен Радев призова правителството да преосмисли взетото решение, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който са поели отговорност.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase