Голяма част от гостите в хотелските бази по Северното Черноморие споделят, че се чувстват в безопасност

Очакваният пик на новата COVID вълна поражда много въпроси за бизнеса и съответно за един от най-застрашените браншове у нас - туристическия. Голяма част от хотелиерите разказват, че през изминалите 2 години са преминали трудно през COVID кризата. Сега случаите отново се увеличават, за щастие не толкова колкото в някои от съседните държави. Въпреки това обаче голяма част от хотелиерите са взели превантивни мерки, за да защитят своите гости.  

Борислава е избрала да почива във Варна и новата COVID вълна никак не я тревожи. 

Богдан Кирилов: Очакваме ваксини срещу подвариантите на Омикрон през есента

“В хотела е страхотно. Няма място за притеснение. Взети са всички предпазни мерки. Няма от какво да се страхуваме и да се притесняваме, като нямаме директен контакт със служителите”, споделя жената. Тя казва, че семейството й също е взело мерки - всички са ваксинирани. 

Нищо не притеснява и хотелиерите. 

“В хотелите инвестирахме доста пари още първата година - сложихме плексигласи, преградни стени на рецепция т.е. максимално изолирахме туриста да няма директен контакт, нито със служителите, а и до голяма степен, с други туристи”, обяснява Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите 

Вирусолог: Ситуацията с COVID-19 е динамична, но едва ли ще изисква нещо повече от носенето на маски

Голяма част от гостите в хотелските бази по Северното Черноморие споделят, че се чувстват в безопасност. Въпреки това, хотелиери имат готовност да отреагират в случай на необходимост. 

“Имайки предвид горчивия опит, който преживяхме имаме готовност и гарантираме, че при нас е сигурно, не се допускат случаи на заболеваемост от COVD. Към момента няма и се надявам, че и занапред няма да има. Ако, недай си Боже, се появи такъв случай. Мерките ще бъдат както по процедура. Ще бъде уведомена районната здравна инспекция. Ще се вземат мерки. Този гост ще бъде изолиран, било то в болница, било то ще бъде поставен под карантина”, обясни  Станислав Стоянов, зам.-председател на заместник-председател на Съюза на хотелиерите в к.к. "Златни пясъци".

1113 новозаразени с COVID-19 за последното денонощие

“Винаги имаме едно на ум. Имаме къде да го изолираме, естествено имаме сключен договор и за спешна медицинска помощ, ако се налага”, казва и управителят на хотел в Балчик - Христо Желев. 

Засега обаче рядко се налагало, а болните с COVID били единици. 

В хотела на Павлин Косев има пациент с COVID, той обаче няма контакт нито със служители, нито с други туристи. 

“Този турист стои само в стаята. Следи се за това нещо. Сложили сме специална маса, която е точно до неговата стая. Там му носим храната, там той си отсервира посудата. 

В отделна процедура е описано, как точно се дезинфекцира - отделно се измива и дезинфекцира посудата му”, обясни Косев.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.