“Няма основание за притеснение от недостиг на ваксини!”, категоричен бе той.

Над 3 милиона налични ваксини има към момента в страната, а през есента се очакват и още. Това каза в ефира на “Събуди се” директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. “Тези 3 милиона дози са достатъчни към момента, но от септември се очакват доставки и на адаптирана ваксина, на която в момента Европейската агенция извършва оценка на документите от производителя”, обясни Кирилов. “Няма основание за притеснение от недостиг на ваксини!”, категоричен бе той. 

Ще бъдат ли затегнати мерките срещу COVID-19

В Европа се правят опити за ваксинация на деца между 5 и 11 годишна възраст, като тази възрастова група предстои да бъде намалена, каза още Кирилов. 

Той увери, че наличните ваксини са в срок на годност и са ефективни срещу новите подварианти на Омикрон. “Към момента препоръката на ЕМА, по отношение на четвъртата доза, е  лицата на 60 години и тези с придружаващи заболявания, да си я поставят от наличните ваксини, защото те продължават да имат висока ефективност”, поясни Кирилов. 

Що се отнася до лекарствата срещу COVID, има над 10 одобрени продукта, някои от тях налични и у нас. Кирил обаче обясни, че те се използват в определени етапи от заболяването.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.