Тази сутрин имаше възобновяване на огъня в локални участъци, които бързо бяха потушени

Локализираха пожара край Казанлък. Тази сутрин имаше възобновяване на огъня в локални участъци, които бързо бяха потушени. Според представители на противопожарната служба към този момент няма ново разгаряне, но екипи продължават да стоят на място заради вятъра и вероятна опасност от ново избухване на локални огнища.

Десетки вили изгоряха край Казанлък, избухна и втори пожар (ОБЗОР)

Във вторник се стигна до евакуация на хора, след като десетки къщи във вилната зона бяха унищожени. Изгорели са над 60 декара борова гора. Най-критична беше ситуацията с овладяването на огъня на метри от бензиностанция и автокъщи. Пожарникарите успяха да спрат пламъците буквално на 10 метра от бензиностанцията. Най-голямата трудност при гасенето на пожара беше постоянно сменящият посоката си силен вятър в района.

Голям пожар пламна край Подбалканския път, в близост до бензиностанция (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Беше голям ужас. Не мога да го опиша. Бяхме обградени от огъня и се опитвахме да се спасим някак”, разказа Мая, която е се е включила в гасенето на пламъците.

„Наложи се в сряда за изведем четирима възрастни, които стояха във вилите си и не искаха да напускат. Помогнаха ни доброволци и граждани. Двама от възрастните настанихме в общински жилища, а другите двама се прибраха”, каза кметът на Казанлък Галина Стоянова.

„В момента при пожара се разгарят локални огнища, които в рамките на няколко часа ще бъдат загасени. След това ще бъде направен оглед и ще се уточнят причините за неговото възникване”, коментира гл. инспектор Станимир Тончев - началник на РСПБЗН Казанлък.

„Беше много горещо, много задимено, вятърът постоянно духаше от различни посоки и това създаваше допълнителни трудности при гасенето”, разказа Здравко Балевски от Доброволното формирование Казанлък.

„Вятърът духаше отвсякъде и посоката се менеше с всяка минута. Беше много сложно. Повечето горски служители бяхме в източния фронт на пожара”, каза Владимир Атанасов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.