В обвинителния акт има дефицит на факти за двама от подсъдимите, твърдят магистратите

Връщат в прокуратурата делото за катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души. Това реши Апелативният съд в София. С това се препотвърждава решението на Окръжния съд от ануари 2022 г., с което делото бе върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушения. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, предаде БТА.

Върнаха на Прокуратурата делото за катастрофата край Своге

В обвинителния акт има дефицит на факти за двама от подсъдимите – Б. Иванов и И. Иванов, твърдят магистратите. Това засяга пълнотата и на обвиненията спрямо тях и ограничава правото им на защита. 

Апелативният съд за втори път потвърждава определение на долната инстанция за връщане на делото на прокуратурата. На 25 май миналата година съдът е дал указания за детайлно изложение на факти, които да вменяват отговорност на тези двама подсъдими, но сега магистратите констатират, че те не са изпълнени в цялост и нарушенията следва да бъдат отстранени. 

17-годишен младеж загина в катастрофа край Своге

Катастрофата край Своге с автобус с членове на пенсионерски клуб от с. Световрачене, техни близки и приятели стана на 25 август 2018 г. При ограничение на скоростта от 40 км/ч автобусът се е движел с 53 км/ч. На опасен завой последвали удари с движещи се по същия път други превозни средства. След това автобусът се преобърнал по близкия скат, вследствие на което 20 човека починаха, а десетима бяха ранени. 

Кои са най-тежките автобусни катастрофи през последните години у нас

Шестима души са подсъдими за инцидента - шофьорът на автобуса, началникът на Асфалтова база, ръководителят на проекта за ремонт на пътя, технически ръководител, строителният инженер и директор на дирекция на Агенция "Пътна инфраструктура". Материалите по делото са над 200 тома, сред които има разпити на повече от 100 свидетели и заключения на над 20 вещи лица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА