ИТН като партньор вече отхвърлят и трите партии в коалицията

След като “Има такъв народ” стана от масата на преговорите, отново сме в ситуацията, при която трите партии от управлявалата до скоро коалиция и отцепилите се депутати от формацията на Трифонов имат 114 гласа при необходими поне 121. ИТН като партньор – тази възможност вече отхвърлят и трите партии в коалицията. 

Петков пред NOVA: Няма да променяме кандидата си за премиер, вярвам на Асен Василев

От думите на премиера в оставка в ефира на NOVA  вчера стана ясно, че все още има поне 8 народни представители от партия, които имат шанс да дадат подкрепа за събиране на необходимото мнозинство. Самият той заяви, че няма да прави опити да разговаря с тях, след като веднъж вече е опитал.

С тези народни представители се водят разговори и в момента - научи нашия екип. До сега баче никой не е заявил готовност за подкрепа.  

“За мен е безсмислено да се мисли, че изведнъж ще има пети катарзис на Слави Трифонов” - с тези думи и министър-председателят в оставка Кирил Петков затвори вратата за всякакви  разговори с “Има такъв народ” от тук нататък.

Провален ли е последният опит за съставяне на правителство

За възможността да се търси подкрепата на още осем народни представители от “Има такъв народ”, потвърди и вече отцепилият се от партията  депутат Георги Георгиев. Имената им обаче не назова. “Tе са подложени на изключително голям вътрешен и външен натиск. По-добре да не ги казваме. Това са интелигентни хора, въпросът е те да си решат дали им стига смелостта да го направят или не”, каза Георгиев.

Георгиев призна, че в момента се водят разговори с тях. За последно той направил опит вчера. “Техните аргументи са единствено в посока на това -  "Правилно ли е тъй нареченото предателство?"  -  да си влязъл с една парламентарна група, с едни идеи, и в същото време да се обърнеш срещу нея и да я напуснеш”, каза още независимият депутат. 

Трифонов към Рашков: Аз съм мафиот, който сам си плаща. Арестувайте ме

Дори и да получат подкрепа на думи, резултатът ще стане ясен в пленарната зала смята той. По думите му още преди дни отцепниците предупредили Левицата за сценарий, при който Трифонов прекратява преговорите.  А изтеклият запис се оказал само поводът, който ИТН е чакал - смята още Георгиев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.