Вижте какво още каза премиерът в оставка в ефира на предаването "На фокус" с Лора Крумова

„С нашия мандат преди седмици ние обявихме Асен Василев като кандидат за премиер. Не вярваме, че всяка седмица трябва да имаме нов. Ако трябва да предложим някого, аз лично вярвам на Асен Василев". Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков в ексклузивно интервю за предаването "На фокус" с Лора Крумова.

„За Асен Василев как стана? Аз видях, че за момент има опасност да не се формира правителство заради мен лично. Заради това, което се случи със седемте дипломата руски. И всъщност, когато от БСП казаха „не можем с премиер Кирил Петков, аз си казах, че България ми е по-важна, каузата ми е по-важна, ще направя стъпка настрани, но трябва България да има шанс да има правителство за зимата. Не беше заради Слави Трифонов или Тошко Йорданов. Беше заради факта, че не исках да се чувствам като препятствие за формиране на правителство”. Така Кирил Петков мотивира избора на ПП да предложи Асен Василев за нов министър-председател.

Нинова: Асен Василев е обсъждан за премиер с нашия мандат

Той коментира и темата с изтеклия запис от закрито заседание на парламентарната група на „Демократична България”. Именно в последствие на него лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че партията му излиза от преговорите за нов кабинет. „Не видях нищо страшно и драматично в този запис. Това беше поредната „Македония”. Едни хора си играят на куклен театър – измислят си някаква теза за оправдание, а реално трябва да си направите извод какво се случва с парите им”, заяви Петков.

Той бе категоричен, че за него „няма опция” ИТН отново да бъде партньор на „Продължаваме Промяната” в управлението. Министър-председателят в оставка подчерта, че още в началото на новите преговори за правителство му се е сторило съмнително, че „от днес за утре пак има диалогичност и пак някой се е събудил след катарзис”.

Политолог: Кирил Петков и Асен Василев може да управляват в коалиция с ГЕРБ

Според Петков това, че "миналата седмица блокирахме поръчка за милиард и половина за пътя Русе - Велико Търново и сложихме изискване за Рашков да разследва корупцията", накарало ИТН да "дръпнат ръчната спирачка".

"Жал ми е да видя някакви свестни хора, заради някаква лоялност към лидер, на когото не му пука за тях, да продължат да действат така, че страната да влезе в поредица от политически рискове. Има поне едни осем души още", коментира премиерът в оставка.

По темата за евентуални предсрочни избори Петков изрази убеждение, че партията му ще бъде първа политическа сила. „Партньорство най-вероятно ще се случи след избори, не преди тях. Вярвам, че ние, ДБ и БСП ще достигнем заветните 121 гласа. Този път не ни достигнаха четирима депутати", анализира политическата ситуация Петков.

Балабанов: Няма вариант ИТН да се върне на масата за преговори

Той сподели, че е бил убеден, че ИТН няма да подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ. И категорично заяви, че ПП не са се отказали от това свое предложение и не се страхуват да бъдат разследвани. "Ако беше избран Рашков, аз лично щях да имам разговор с него, че всички са равни пред закона", заяви Петков.

„Когато имаме прокуратура, която не работи – ако работеше, отдавна половината от политиците щяха да са с повдигнати обвинения. Затова слагаме един закон, който дава възможност на разследване на един независим от партии човек, който ще се е доказал в институционална рамка", каза още министър-председателят в оставка.

Шефът на "Овергаз Инк" АД: Имаме договор за 15 млрд. куб. м. втечнен природен газ

Петков коментира изгонването на руски дипломати от страната ни. По думите му дипломатическите отношения между България и Русия никога не са прекъсвали, и в момента имало 43-ма служители на руското посолство у нас. „Просто едни хора, които и службите видяха, че накърняват българския интерес, бяха поканени да си тръгнат”, подчерта той.

Попитан дали след визитата си в Азербайджан е успял да договори още газ за страната ни, Петков отговори: „Президентът Алиев каза, че може да ни доставят между половин и един млрд. куб. м. допълнително на годишна база. Ние още трябва да помислим и да изчистим начина, по който те да дойдат до България”.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.