Националният съвет на партията се събра, за да вземе решение

Националният съвет на БСП се събра, за да вземе общо решение дали да върне мандата, или да направи последен опит за правителство. Очаква се левицата да отиде на „Дондуков” 2 в петък с папката с мандата. Въпросът е дали ще е неизпълнен, или ще предложат премиер.

До трудната ситуация се стигна след като от „Има такъв народ” напуснаха преговорите. Причина за разрива този път стана изтекъл запис от закрита среща на „Демократична България”. Ако в петък папката бъде върната празна, следва единствено разпускане на този парламент, назначаване на служебен премиер и правителство и насрочване на предсрочни избори.

Още в понеделник стана ясно, че партийните членове ще обсъждат два варианта за действие. Единият предполага мандатът да бъде върнат, без да се реализира. Другият - да се търси мнозинство, което да подкрепи бъдещо управление с третия мандат. Беше лансирана и идея премиерът да се излъчи от „Продължаваме Промяната”. Едно от най-спряганите имена е това на Асен Василев.

Мутафчиев: Едва ли ще се събере стабилно мнозинство, да вървим към избори

С два варианта на масата широкото ръководство на партията се събра на „Позитано” 20. „Аз не знам кои са вариантите, вътре ще ги разберем”, коментира депутатът Крум Зарков.

Докато едни бяха лаконични, според вътрешната опозиция в БСП възможностите за правителство вече са изчерпани. Затова левицата трябва да избере курс към предсрочни избори с ясна визия за възход на страната, посочи ексдепутатът Петър Мутафчиев. 

„Дори да се създаде едно правителство, то няма да бъде стабилно. Имаше две цели, които се следваха - изборът на председател на КПКОНПИ и КЕВР. Да се надяваме, че за една седмица ще успеят да свършат тази работа. Ако не успеят, това ще е още едно доказателство, че е нямало основа за създаване на нова коалиция”, каза той.

Решението за третия мандат: БСП с два сценария с хоризонт до петък

Мандатът не трябва да се задържа, ако е ясно, че партията няма да събере необходимата подкрепа от поне 121 гласа в залата, смята и председателят на БСП - София Иван Таков. „Той е даден за съставяне на правителство, а не за решаване на други парламентарни проблеми. Най-вероятно ще се отиде на избори. Въпросът е кога”, посочи той.

Хоризонтът за решение, който си постави партията, е този петък. Тогава мандатоносителят ще трябва да отиде с папката отново при държавния глава - от това дали тя ще бъде празна, или с име на премиер, който да се опита да състави кабинет, ще зависи още колко работни дни остават на 47-ото Народно събрание. 

Възможните сценарии за мандата

26 дни след връчването на първия проучвателен мандат кръгът е почти напълно затворен и политическата ситуация се връща в изходна точка - с въпроса има ли шанс за съставяне на правителство.

При връщане на неизпълнен мандат очакването е Народното събрание да бъде разпуснато още в първите дни на следващата седмица - понеделник или вторник. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.