Левицата се събра на заседание на Изпълнителното си бюро

Ръководството на БСП се събра, за да реши какво да прави с третия мандат, след като „Има такъв народ” се изтегли от преговорите. Левицата постави на масата два варианта. И двата със срок до този петък. Очаква се именно тогава партията да се върне с папката с мандата при президента Румен Радев.

Днешното заседание на Изпълнителното бюро на БСП остави на масата два варианта как да се процедира с третия проучвателен мандат, който левицата получи от президента точно преди седмица. Възможно е единият да е връщане на папката неизпълнена. Може обаче да се търсят резервни ходове за съставяне на кабинет.

Гьоков: Възможно е мандатът да бъде задържан до 15 август

След два часа разговори на „Позитано” 20 социалистите не пожелаха да навлязат в конкретика дали ще изпълнят третия проучвателен мандат. Стана ясно обаче, че ще го задържат  до петък.

„В изпълнение на Конституцията утре ще предложим на Националния съвет два варианта за действия, два варианта за решение на правителствената криза, които са в съответствие с Конституцията и ще бъдат с хоризонт петък”, обяви председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Кои са двата варианта така и не стана ясно официално, а преди началото на срещата друг от представителите на БСП в изпълнителната власт заяви, че шанс за формиране на кабинет почти няма. „Шансовете са почти нулеви”, е мнението на социалния министър в оставка Георги Гьоков.

Той посочи плюсовете и минусите да отидем на избори или да има правителство. „Има десетки нерешени проблеми, които трябва много спешно да се решават. Другото е несигурната позиция на сегашното в оставка и на бъдещото правителство, съставено в рамките на това мнозинство”, каза още Гьоков.

Провален ли е последният опит за съставяне на правителство

Един от нерешените проблеми е изборът на председател на КЕВР. Така Гьоков не изключи възможността мандатът да бъде задържан по тази причина, въпреки липсата на шанс за правителство. „Дали е редно - не го определям аз. А дали е възможно - възможно е, защото в Конституцията има празнота точно в тази ситуация”, каза социалният министър.

След като Слави Трифонов изтегли „Има такъв народ” от преговорите, останалите партии в коалицията - „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” също са почти категорични - вървим към предсрочни избори. Такова беше настроението преди Коалиционния съвет в неделя вечерта.

„За съжаление, отиваме за пореден път на избори. Все пак не знам дали няма някаква възможност депутатите от ИТН да се разграничат от този, който ги е инсталирал - ще видим”, коментира съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Петков пред NOVA: Няма да променяме кандидата си за премиер, вярвам на Асен Василев

Утрото не промени съществено оценките. „Много силно се намалиха вероятностите, но не мисля, че са сведени до нула. Да видим дали политиците, в крайна сметка това е тяхната професионална работа, могат да проявят въображение, да сглобят пак нещо. Но вероятностите намаляха”, смята Георги Ганев от ДБ.

Финалното решение за това как ще се подходи с третия мандат в политическата криза остава в ръцете на БСП. Във вторник в следобедните часове се събира Националният съвет на партията. Тогава ще бъдат разгледани двата варианта за третата папка.

Днес, понеделник, изтекоха точно 7 дни, откакто президентът Румен Радев връчи третия мандат. Според тълкувателно решение той трябва да се върне в „разумен” срок, който се предполага, че е идентичен, както при първата и втората папка - седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.