„Продължаваме Промяната” се упражняват по тема „Пътища”, каза регионалният министър в оставка

Обществените поръчките за строителство и поддръжка на пътища са отменени не от Агенция „Пътна инфраструктура”, а от Комисията за защита на конкуренцията с шест последователни решения. Мотивът за тях е, че условията, заложени е процедурите, са изключително рестриктивни и в полза само и единствено на държавата. Това каза регионалният министър в оставка Гроздан Караджов. Той обясни, че решенията на КЗК са в резултат на жалби, подавани от фирмите изпълнители.

Зам.-министър на финансите: Възложените дейности по някои поръчки са в пъти по-скъпи от прогнозната стойност

Въпросните процедури изобщо не са стигнали до фаза подаване на оферти и избор на изпълнители, каза още Караджов. А решенията на КЗК са взети преди близо месец, но се обявяват сега.

„Продължаваме Промяната” се упражняват по тема „Пътища”. Това е жалък опит на Кирил Петков да се прехвърли проблемът от болната глава на здравата. Всъщност виновен е самият Петков, защото в неговия кабинет, на среща с хора от министерството и експерти от АПИ, те настояваха да има максимални рестрикции. Ето го закономерният резултат от това премиерът да се меси непрекъснато в разпределението на парите на АПИ. И питам: Защо контролира плащанията до ден-днешен и кой е кръгът около него, който има интерес от този контрол”, коментира министърът в оставка. И допълни, че преди въпросната среща, процедурите са били изпратени за съгласуване в Министерството на финансите.

Според Караджов Петков е издал „незаконна заповед” всички плащания за пътища на стойност над 900 000 лв. да се извършват само с одобрение на Министерския съвет. „Съобразих се с това изискване, защото държа на прозрачността. След тази заповед имаше шест одобрени от МС доклада за плащания към „крадливите фирми”, както премиерът ги нарича”, каза още Караджов.

Петков: Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ

„Продължаваме Промяната” са най-големите неможаци, които съм срещал през живота си. Когато някой некомпетентен и безотговорен се намеси в работата на експертите резултатът е нарушение на закона. Лъжат и обвиняват на едро, без да се съобразяват с нито един факт. Всъщност целта беше „онзи от отсрещната сграда да не може да плаща на пътните фирми”. Явно Петков е можел да предвиди, че ще има служебно правителство на президента Радев”, коментира регионалният министър в оставка.

Той е категоричен, че крайната дата 30 септември трябва да се премахне от договорите със строителните компании и след това властите „да се молят” на фирмите да подпишат анекси. В противен случай, смята Караджов, ще се стигне до „катастрофа”.

Според него заради "отровното политическо говорене" на Петков са спрени всички големи инфраструктурни проекти у нас – за АМ "Хемус", за пътя Видин – Ботевград, за Кресна. По последния проект в МРРБ било получено писмо да се "откажат доброволно от законния ОВОС на АПИ".

Цялата пресконференция гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.