„Колата се счупи в момента, в който ПП започна да се налага за почти всяко решение, което искаше да се вземе”, каза още той

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов отправи нови обвинения към Кирил Петков. Той обвърза името на премиера в оставка със серия корупционни практики. Караджов повтори тезата си, че след 30 септември държавата ще остане без пътно поддържане, което, по думите му, също било по вина на Петков.

Според Караджов вината за вкарването на държавата в безпътица е на „Продължаваме Промяната”. „Ако си спомняте, договорите за коалиционното споразумение са три като всяка една от трите по-малки партии има договор с ПП. Те отговаряха за коалиционните отношения, сговора и за това как се реализират политиките, които на коалиционно ниво бяха написани на т.нар „преговори в мола”, коментира той.  

Караджов: Поръчките за пътища са отменени от КЗК заради рестрикции в полза на държавата

„Колата се счупи, в момента, в който ПП започна да се налага за почти всяко решение, което искаше да се вземе без да подхожда коалиционно и без да цени мнението на по-малкия партньор”, добави той.

„За някои решения разбирахме от медиите. Вие научавахте преди нас какво се е случило, без това да е обсъдено на Коалиционен съвет”, посочи Караджов.

Запитан дали намира някаква вина в „Има такъв народ”, той отговори: „Не, през цялото време се търсеше споразумение по всеки един от въпросите”.

Караджов беше категоричен, че в неговия ресор е имало „много тежки проблеми още от първия ден”. „Шоуто трябва да продължи, защото политиката трябва да продължи. Тя е това, което решава сериозните проблеми на хората”, каза той.

„Почти всяко решение и всяко плащане в моето министерство ставаше след като го съгласувам с Кирил Петков и Асен Василев. Това е факт. Има много свидетели как сме ходили с готовата документация да търсим съвместно решение. След това обаче те някак не искат да носят отговорност за тези общи решения. Излизат пред медиите и изсипват обвинения”, заяви още регионалният министър в оставка.

„Когато бях в отпуска се оказа, че за 3 дни са събрали нови проекти за финансиране на общините. Това е присвояване на моя идея и принос, по която работихме с Националното сдружение на общините още от януари. През април аз съм пренасочил средства от АПИ към общински проекти за 418 милиона лв. И изведнъг се излиза и се казва, че проблемтъ е решен за един ден. Така се работеше през цялото време", разкри Караджов. 

„Тези, които говорят за пари, са Кирил Петков и една групичка около него. Оказва се, че още през септември 2021 г. като служебни министри те предлагат да се изплатят един милиард и 300 милиона лева на същите тези фирми, за които сега твърдят, че са крадливите фирми или мафията. В предложеното там решение няма нито един механизъм за контрол, нито една междуведомствена комисия, няма парламентарен контрол. Още тогава има корупционен замисъл в зародиша на ПП и те продължават да преследват тези милиарди през цялото време”, каза той.

Относно протеста на пътния бранш, Караджов коментира, че това също е резултат от „безотговорното поведение на Кирил Петков”. „Фирмите се обвяват срещу срока 30 септември, който Петков еднолично заложи в проекта на решение на НС, защото каза: „Ако стане нещо и ние не сме в правителството, нека да ги блокираме. Подкрепям протестиращите в това, че не трябваше да има такива нелепи условия в решението на парламента”, каза той.

Според него след 30 септември няма да има кой да поддържа пътищата, защото след тази дата няма действащи споразумения за поддръжка, което по думите му, също било по вина на Кирил Петков. 

„Истина е, че сериозни бизнес интереси около върхушката на „Продължаваме Промяната” стоят зад всички фалшиви контролни механизми с цел да контролират на кого и по колко да се плаща. Неслучайна е и заповедта на премиера, че всички плащания над 900 000 на АПИ минават през него. Чували ли сте в някоя друга държава премиерът да иска да контролира плащанията на пътната им агенция? Според вас това не е ли корупционно?", коментира Гроздан Караджов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.