Вижте какво още каза той пред Евгений Генчев

Армията не трябва да се използва за политически цели. Това заяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков пред Евгений Генчев в „Срещу течението”.

Припомняме, че последното заседание на правителството беше белязан от скандал. Този път не Слави Трифонов, а Корнелия Нинова изтегли министрите си. Поводът - левицата не иска да обсъжда офертата за закупуване на още 8 от американските изтребители F-16.

Заков: МО е осигурило пълна прозрачност на целия процес за вторите F-16

„Закупуването на изтребители е част от цялостната модернизация на въоръжените сили. Това е просто един от проектите, но е много ключов. Той е първият по-голям такъв с по-високотехнологични въоръжения, които ще вкарат и ВВС, но и цялата армия в 21 век”, каза Заков.

Той уточни, че парите за тях до края на тази година са предвидени в бюджета на Министерството на отбраната. „Те не могат да бъдат ползвани за други цели. Парите за отбрана и модернизация са предвидени предварително във всеки един бюджет”, посочи Драгомир Заков.

Запитан с какво тогава е било свързано изтеглянето на министрите на Нинова от заседанието на Министерския съвет в четвъртък, той отговори: „Предполагам, че това е свързано с предстоящите избори. Не виждам друга логика, тъй като няма как да има сигурност, без да има армия и няма как да има повишаване на доходите и силна икономика, ако няма сигурност”.

„Не малко пъти сме следвали тази логика – че не е необходимо да се дават пари за „жлеза”, за армията и сме се докарали до ситуация, в която тя е буквално пред колапс”, коментира министърът на отбраната в оставка.

ЗАРАДИ F-16: Министрите на БСП напуснаха заседанието на МС

„Имахме голямото желание да успеем с проекта за инвестиционен разход да минем през МС, евентуално през НС. Вече е ясно, че няма време, но това беше политическата воля. Преди тя да се случи обаче, трябва мнение да дадат експертите”, каза още той.

Относно отношенията между България и Русия министърът в оставка коментира, че за да има положително развитие на нашите двустранни отношения, Москва трябва да вземе решение да смени посланика си у нас.

„Здравият разум казва, че ако искаш да поддържаш добри отношения с една държава, посланикът, който те представлява, трябва да е добре приет. Очевидно посланик Митрофанова не е добре приета в България“, добави Заков

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.