Вижте какви и колко дълги упражнения са нужни за постигане на желания ефект

Как да влезем във форма? В интернет и особено в социалните мрежи всеки дава различни съвети. Но как да различим фактите от измислиците? На този въпрос отговарят експертите в епизод на предаването „В добра форма” на „Дойчев веле”.

Мит 1: Кратките тренировки не са ефективни

„Тренировката не отнема толкова много време, колкото си мислите”, казва личният треньор Михаел Щайнер. А лекарят Михаел Ленерт обяснява, че не бива да вярваме на твърденията, че упражнения, правени по-малко от час, са безсмислени. Има интензивни тренировки, с които желаният ефект може да се постигне, ако отделяме по 20-30 минути на ден за тях.

Сауна в жегите: Защо е полезна и какви правила трябва да спазваме (ВИДЕО)

Спортният учен Хари Верц дава пример с тренировките за подобряване на концентрацията. „Кратките сесии са наистина добри, защото сте умствено свежи и учите много по-добре. Когато става въпрос за изгаряне на мазнини, целта е да се създаде калориен дефицит. Това означава да изгаряш повече калории, отколкото консумираш. А това може да се случи и с кратки сесии”, уверява Верц.

Изводът: Липсата на време вече не е извинение!

Мит 2: Който не е тренирал ефективно, няма мускулна треска

„Може да тренирате ефективно, без да получите мускулни болки. Такива трябва да усещат онези, които тепърва започват да тренират. Така те разбират върху какво са работили”, каза д-р Ленерт.

Мускулната треска със сигурност показва, че изграждате мускули. Но и липсата на такъв дискомфорт, не означава, че тренировката е била напразно, уверява Щайнер.

Що е то добър стрес? (ВИДЕО)

Умерените упражнения като колоездене или разтягане, облекчават болките в мускулите, защото увеличават кръвообращението.

Мит 3: Джогингът е най-добрата дейност за отслабване

Според Верц най-добрият спорт за всеки човек е този, който му е най-приятен. А бързото бягане е натоварващо за ставите, което е сериозен проблем за по-тежките хора.

Личният треньор Щайнер пък твърди, че ако човек иска само да отслабне, му трябва интензивно движение, с което се изгарят много калории.

Всичко по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.