Вижте колко често е добре да посещаваме сауната

Постоянното излагане на високи температури изтощава организма, но не всяка горещина е проблемна. Пример за жега, която влияе благоприятно на физическата ни форма, е тази в сауната. Може да посещавате тези места за релакс не само през зимата, но и в топлите летни дни, стига да спазвате някои условия.

Екипът на предаването „В добра форма” на „Дойче веле” ни отвежда във Финландия, където хората са добре запознати с ползите от посещенията в сауната. Традиционната финландска такава е с температура между 75 и 110 градуса. Целта е обилно изпотяване. Температурата на тялото се показва до 40 градуса. Затова, с 2-3 влизания в сауната, човек изхвърля около един литър пот. Високата температура стимулира метаболизма, сърцето бие по-бързо, кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане пада. Студен душ след това свива кръвоносните съдове и кръвното се нормализира. Това е тренировка за сърдечно-съдовата система и добра профилактика срещу възпаления. Хората, които ходят на сауна веднъж седмично, по-рядко страдат от инфекции. А нови изследвания във Финландия сочат, че посещенията 2-3 пъти седмично понижават риска от сърдечни заболявания.

Учени: Горещата вана имитира ефекта от тренировките

Когато сме загрели, мускулите се отпускат – като след тренировка. Но понякога е по-добре да останем навън. Ако сте настинали, например, голямата разлика в температурата може да влоши състоянието ви. Мит е, че сауната може да излекува запушения ви нос.

Сауната е противопоказна за хора със кожни заболявания, разширени вени, тромбози и други възпаления на кръвоносната система.

Крайпътна сауна предизвика полицейска проверка в Германия

Продължителност: правят се по 2-3 сесии от по 8 минути. Преди да легнете, останете седнали за известно време, за да раздвижите кръвта. Почивката трябва да е два пъти по-дълга от престоя в сауната. Пийте вода или плодов сок, за да си върнете течностите, които тялото е отделило.

Всичко по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.