Ескалацията на напрежението между Косово и Сърбия расте

Ескалация на напрежението между Косово и Сърбия. Поводът - новите правила, които щяха да принудят косовските сърби да заменят личните си документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите в  Косово. И още - хората, трябваше да заменят регистрационните табели на автомобилите, издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти.

Правилата трябваше да влязат в сила в полунощ, но бяха отложени след консултации със Съединените щати и Европейския съюз. Стотици косовски сърби издигнаха барикади и блокираха пътища, по които се стига до границата със Сърбия, за да изразят недоволството си от намеренията на правителството в Прищина.

Тафров за напрежението Сърбия-Косово: Това са отношения между две независими държави

Президентът на Сърбия Александър Вучич призова всички да се опитат да запазят мира, “на почти всяка цена“. "Има все по-малко готовност да чуят молбите ни и моята молба днес към всички е да се опитаме да запазим мира на почти всяка цена. Още веднъж се опитвам да помоля всички - албанците да се опомнят, сърбите да не се поддават на провокации и да не правят нищо, което може да доведе до някакъв конфликт. Всичко, което мога да кажа, е, че ще искаме мир и ще търсим мир. Но веднага трябва да ви кажа: няма да има капитулация и Сърбия ще победи. Ако посмеят да преследват сърби, малтретират сърби, убиват сърби - Сърбия ще спечели. Това е всичко, което имам да кажа", заяви сръбският държавен глава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.