Родителите на Теодор подозират умишлено забавяне от страна на пловдивска болница

Близо година след смъртта на 18-годишния Теодор Давчев от Пловдив все още се чака изготвянето на съдебно-медицинската експертиза. Момчето почина в началото на септември 2021 г. в университетската болница “Свети Георги”. Родителите му обвиниха лекарите в небрежност. Окръжната прокуратура в града започна разследване за евентуална лекарска грешка.

18-годишният Теодор Давчев удря главата си, след като пада от автомобил. Инцидентът става на 8 септември миналата година в района на Пловдив, където момчето било на вила с приятели. 

Пред NOVA майката на Теодор - Калина Давчева, разказа, че момчето не е имало сериозни рани, но се оплаквал, че постоянно го боли глава и му се спи.

Поредна жертва на катастрофа в Пловдивско

Родителите го водят в клиниката по неврохирургия на университетската болница „Свети Георги ” в Пловдив.  

“Приеха го в същия ден, направиха скенер и ехография на вътрешни органи и казаха, че няма нищо притеснително. Лекарят помоли да го оставим в болницата под наблюдение, тъй като трябва да си оправдае пътеката за скенера”, разказа майката. 

Въпреки добрите прогнози, момчето рязко се влошава и започва да повръща. “Успокояваха ме, че всичко е наред. Аз споделих, че това не е нормално, виждах, че не се чувства добре. Той само лежеше със затворени очи”, спомня си жената.

Каква е причината за смъртта на 18-годишно момче в пловдивска болница

Два дни след приема в болницата, родителите на Теодор го намират в безпомощно състояние. 

“Реших, че спи. Погледнах го в лицето и видях една ужасна картина. Хъркаше и не можах да го събудя. Видях как като го бутах, в старанието си да го събудя, едната му ръка падна безжизнено”, разказва Дачева. В това време бащата на Теодор - Йордан Давчев, започва да търси медицинско лице. 

“Отварям дежурната стая и заварвам всички сестри в отделението, заедно с всички санитарки, да пият кафе, да пушат цигари и да гледат телевизия. Казах им, че не можем да събудим детето”, спомня си Йордан. Една от сестрите му обяснила, че дали силно упойващо лекарство на момчето. То обаче не се събужда никога повече. След като една от медицинските сестри все пак отива до стаята на Теодор, се плаши от глдката и търси помощ от лекар. 

СЛЕД ЗРЕЛИЩНИЯ АРЕСТ В ПЛОВДИВ: Водачът, забил колата си пред сградата на КАТ, е бил с отнета книжка

“Дойдоха всички, опитаха се да ни изгонят от стаята. Аз не излязох и видях целия процес - как детето ми загина за 10 минути. Почнаха да го местят от стая в стая, защото нямаха апаратура”, разказва почернената майка.

Kато причина за смъртта в епикризата е посочена “остра сърдечна недостатъчност”. От болницата обясниха, че започват щателна проверка за изясняване на случая. Причината за сърдечната недостатъчност обаче не е изяснена, защото съдебно-медицинската експертиза не е извършена. За близо година никой не е потърсил семейството на починалото момче.

Пиян шофьор без книжка едва не уби младо семейство

В отговор до NOVA от Окръжната прокуратура в Пловдив пишат, че делото, което се води, е за евентуална лекарска грешка. Уточняват още, че са разпитани свидетели и са иззети множество доказателства. Съдебно-медицинската експертиза обаче се бавела, защото била петорна, комплексна и сложна за изпълнение. Родителите на Теодор подозират умишлено забавяне от страна на лечебното заведение. “Това ни безпокои много, защото бавенето на експертизите е  основен процесуален метод за протакане на дела, а аз искам всичко да се свърши качествено и своевременно, защото колкото и да е сложна, тази експертиза се изготвя единствено и само на базата на доказателствен материал, а той вече е събран. Следователят всеки месец им пише писмо да приключат експертизата, но те се оправдават, че специалистите са заети с други неща”, обясни Йордан Давчев.

Само съдебно-медицинската експертиза ще изясни причината за смъртта на Теодор. В зависимост от заключението й, ще стане ясно дали са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, допълват от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.