Докъде ще стигне напрежението между САЩ и Китай

Продължава дипломатическата буря, която предизвика посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ. Русия разглежда визитата на Нанси Пелоси като явна провокация, се казва в изявление на руското външно министерство. Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа също осъдиха посещението.

Президентите на САЩ и Китай разговаряха над 2 часа

Посланикът на САЩ беше извикан в китайското външно министерство, като Пекин подчертава, че ще има „изключително сериозни последствия”. Китай вече обяви военни учения във водите около Тайван от 4 до 7 август. Белият дом иска да избегне разрастването на напрежението в пряк конфликт.

Ескалация на напрежението между САЩ и Китай след визитата на Нанси Пелоси в Тайван

„Китай се закани да предприеме по-нататъшни стъпки и ние очакваме, че те ще продължат да реагират в по-дългосрочен план. Няма да се занимаваме с дрънкане на саби. Ще продължим да действаме в моретата, в небето над западната част на Тихия океан, както сме правили от десетилетия. Ще продължим да подкрепяме Тайван, да защитаваме свободен и отворен Индо-Тихиокеански регион и да се стремим да поддържаме комуникация с Пекин. Ще продължим да правим това, което правим, а то е да подкрепяме мира и стабилността в Тайванския пролив”, обяви говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.