Земеделци поддържат поляните на труднодостъпни места на 1500 метра височина

Който има градина, знае колко усилия са нужни, за да се поддържа тя. Представете си обаче, че трябва да косите тревата високо в планината. 

Швейцарски фермери имат стара традиция - косене на дива трева. Фермерите се катерят по най-стръмните склонове и косят на ръка. В Германия и Австрия тази практика отдавна е отминала, защото е твърде трудно и опасно. Тогава защо продължава да се случва в швейцарските Алпи? 

Фермерите там поддържат поляните на труднодостъпни места на 1500 метра височина. 

Разходка с електрически велосипед по маршрута "Алпийски кръг" (ВИДЕО)

“Така сме израснали. И като деца го правехме. Тук сме откакто можем да ходим”, казва Зеп Хергер в предаването “Евромакс” на “Дойче Веле”.  За тази дейност се изискват сила и много добра физическа форма, но трудът си струва. “Тук има и цветя. Гледката е много хубава. Косенето помага и на растенията на продължат да растат”, обясни фермерът. Неговата фамилия се занимава с тази дейност от поколения. Често фермерите са се биели за тези поляни, но правилото гласи, че който пръв окоси тревата - тя остава за него. 

Развяха най-големия швейцарски флаг в света над алпийска скала (ВИДЕО)

Приятелите на Зеп често му помагат. За транспортирането на сеното е нужно специално въже. Тази година Зеп е обработил 3 хектара и е събрал 6 тона слама. “Какво е Швейцария без великолепните си пейзажи? Ако не сме ние, това място ще изглежда различно след 20 години. Тогава няма да има много туристи, които да въздишат по красотата на планината”, казва още фермерът.

През лятото кравите също помагат тревата да се подкъсява. Докато те са на паша Андреа - съпругата на Зеп Хергер, преработва млякото и го прави на сирене. А Зеп се грижи за готовото сирене. Температурата в помещението трябва да е постоянна. В първите 12 дни питите трябва да се въртят, за да не мухлясват и да нямат пукнатини. Всяка година двойката произвежда 5 тона сирене.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.