Швейцарският кантон Граубюнден разкрива приказни гледки

В Европа има много известни туристически маршрути като “Голдън съркъл” в Исландия или “Уест Хайленд уей” в Шотландия. Приказни гледки разкрива и швейцарският кантон Граубюнден. Там се намира маршрутът “Алпийски кръг”. Репортерът на “Дойче Веле” Диана Пинйерос пое на двудневна обиколка по маршрута с електрически велосипед.

Отправната точка е столицата на кантона - Кур. Там се говорят 3 езика - немски, староромански и италиански. Оттам поемат 3 маршрута, всеки с различна дължина от 150, 200 и 450 км. Всички те водят от най-стария град в Швейцария през планините. Пинйера поема по средният, който я отвежда до 65-метров железопътен мост.

Летни приключения в Осло (ВИДЕО)

“Железопътната линия е теснолинейка. Червеният цвят преобладава от няколко години. Преди е била позната със зеления си цвят”, разказа Дитер Дубкович от железопътната компания.

Първият ден от пътуването продължава още 100 километра. Пътят отвежда Пинйера до Понтрезина. 

Началото на втория ден започва с изкачване с кабинков лифт до Диаволеца -  ски-зоната с надморска височина от почти 3000 метра. Диаволецът е известен с гледките си към вечния лед и най-високият връх в източните Алпи  - Пиц Бернина. Ледниците Мортерач покриват площ от около 16 кв./км. 

Пенсионерка пропътува 18 хил. км с мотоциклет до мечтаната дестинация (ВИДЕО)

“Когато сте тук през зимата красивият 10-километров ледник се спуска към Мортерач, а през лятото имаме ледников преход, който също води надолу под Диаволеца”, каза туристическият експерт Ян Щайнер.

Следващата спирка - Швейцарският национален парк, е на 50 километра -  3 часа и половина с електрически велосипед, или около 50-ина минути с кола. С площ от 170 кв/км това е най-големият природен резерват в Швейцария.

Нот Армон Уили  работи там от 26 години. “През лятото има много елени, диви кози. Има също и мечки и вълци”, разказва Армон Уили. Той описва работата си в резервата и срещата с животните отблизо като “специално изживяване”. 

„Ускорение”: Електрическите мотори (ВИДЕО)

Последната спирка е приказното село Хайдидорф. Това е селото, вдъхновило швейцарската писателка Йохана Спири да напише своя световен бестселър “Хайди”.

По маршрутът “Алпийски кръг” в Граубюнден има повече от 20 забележителности, които могат да бъдат посетени както пеша, така и с кола.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.