Уволнената зам.-директорка излезе с първи коментар пред NOVA

Скандалът с уволнения заместник-директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” - Гергана Алексова, която е и член на БСП, се разраства. Алексова излезе с първи коментар пред NOVA. Тя се усъмни, че причината за отстраняването й е свързана с прекратяване на договор за доставки на гориво с фирма „Тера Корп”, по думите й близка до Кирил Добрев. Той е един от най-известните опозиционери на лидера на левицата - Корнелия Нинова.

Алексова за уволнението си от НКЖИ: Подозирам, че съм пречка за завръщане на модела ГЕРБ-ДПС

За уволнението на Алексова разбрахме вчера след пресконференция на БСП, на която съпартийците й излязоха в нейна защита. От левицата се усъмниха, че става въпрос за реваншизъм от страна на служебното правителство. От държавната компания категорично отричат тази теза. От Министерството на транспорта също заявиха, че министърът на транспорта не се занимава с кадровата политика в държавните дружества.

Уволнената Гергана Алексова е категорична – причината за отстраняването  й не е некомпетентност. Запитана какво точно й е казал директорът, когато я е уволнил, тя отговори: „Че много добре е работел с мен, но така са му наредили”. На въпроса, кой тя заяви: „Според него - министърът”.

Друго си спомня изпълнителният директор Златин Крумов. „Грозна лъжа. Аз й казах: „Гергана, не се справяш добре със задачите. Нито бившият, нито настоящият министър са се бъркали в кадровата политика на компанията”, посочи той.

Алексова се съмнява, че зад уволнението й стои опит за възобновяване на договор с фирма „Тера Корп” за доставки на гориво. По думите й тя била свързана, с един от най-известните критици на Корнелия Нинова в БСП -Кирил Добрев.

„Спекулациите са, поне така съм чела в медиите, че е свързана с Кирил Добрев. Колегите се оплакваха, че зареждат по-скъпо, отколкото си зареждат личните автомобили на колонки. Вчера трябваше да се затвори нов договор, при който очакванията бяха цените да са от 200 до 400 лв. по-ниски на 1000 литра гориво”, заяви Алексова.

Споменатият Кирил Добрев отговори за NOVA, че за подобни твърдения срещу него, вече е завел дела. В защита на остранената Алексиева застана и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Тя работеше за разкриване на корупционни практики в НКЖИ, за прекратяване на договори, които ощетяват предприятието и смятам, че заради това го направиха още на първия ден”, коментира тя.

Шефът на НКЖИ: БСП ме заплашва, налага политическа репресия върху мен

От ръководството на железопътната компания призоваха партиите да не си правят предизборната кампания на гърба на държавни предприятия.

„Със сигурност г-н Добрев не го познаваме, не е идвал тук в компанията, не е подписвал договора. Това са спекулации”, посочи Златин Крумов.

И допълни, че има сигнали срещу Алексова от Министерството на транспорта, свързани с обществените поръчки за „корупционни интереси и намеси”.

„Просто щях да попреча на връщането на модела ГЕРБ-ДПС в компанията”, категорична бе Алексова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.