По думите ѝ компанията има гориво за десетина дни

"Моето подозрение е, че бях освободена, защото съм пречка за завръщане на модела ГЕРБ-ДПС". Това заяви в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS бившият заместник-директор на НКЖИ Гергана Алексова, която бе уволнена в сряда.

На въпрос как е научила за уволнението си, тя отговори, че е била извикана в кабинета на  генералния директор на компанията. Там били само двамата. "Точните думи бяха: "Аз много добре работя с теб, нямам забележки към твоята работа, но така ми наредиха". Алексова попитала кой му е наредил. "Каза, че министърът му е наредил", посочи тя и уточни, че не е било споменато името на служебния министър Христо Алексиев.

Вчера Алексова написа във Facebook, че е изпълнявала разпореждане на генералния директор Златин Крумов. "Разпореждането му беше, че трява да се прекрати сделката за горивата с фирмата "Теракорп", която и към този момент беше доставчик на НКЖИ. Договорът с нея е сключен след сделка на Софийската стокова борса на 13 май. Предишния ден вечерта си подписах допълнителното споразумение за зам. ген. директор", каза Алексова.

Шефът на НКЖИ: БСП ме заплашва, налага политическа репресия върху мен

На въпрос кой стой зад "Теракорп" Алексова отговори, че в медиите се спекулира с името Кирил Добрев. „Ще има спекулации - от медиите разбирам, че освобождаването ми е заради този договор и е трябвало да ми бъдат предадени поздрави от един човек. Чета, че трябвало да ми бъдат предадени поздрави от Кирил Добрев. Не са ми предали поздрави от него. Дали е вярно, или не може би ще каже този, който е трябвало да ми предаде поздравите".

На обвинението, че заради нея компанията е останала без горива, Алексова отговори, че тя е била без горива известно време преди сключване на сделката на 13 май. "В момента компанията има горива за още 10 дни. Поне така твърди самият генерален директор и поделенията, които потребяват течните горива на едро", коментира още тя.

Алексова определеи всички обвинения срещу нея като "манипулация". Отрече да е политическо назначение и обяви, че ще обжалва уволнението си.

"Аз съм уволнена не за некомпетентност - за това има отделен член в Кодекса на труда. Аз съм уволнена, защото бройката "ръководител международна дейност" е съкратена", категорична бе Алексова.

Целия разговор гледайте във видеото горе. 

В коментар по темата инж. Марио Гълъбов, предс. на УС на НКЖИ заяви за уволнението: "Беше освободена заради несправяне с работата. В нейния ресор бяха обществените поръчки. Част от обществените поръчки беше снабдяването с гориво. И не се справи с тази работа". 

Председателят на УС на НКЖИ: Алексова не се справи с работата си, има и сигнали срещу нея 

А Кирил Добрев, чието име беше замесено, отговори за NOVA, че за подобни твърдения вече има заведени дела.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.