Заместник главният прокурор: Говорим за човешка грешка

Шофьорът на автобуса, катастрофирал на пътя Велико Търново-Русе, е вече обвиняем. Той е турски гражданин и ще му бъде поискан постоянен арест от съда. В неделя от прокуратурата бяха лаконички как точно е станала катастрофата. Обясниха само, че шофьорът е изгубил контрол над автобуса и се е движил с несъобразена скорост. Каква точно е тя, на този етап не е ясно, тъй като е открита само част от тахографа, която не носи информация. Състоянието на пътя пък не е допринесло за тежкия инцидент, пък казаха от националното следствие. 

„Един от основните акценти в раследването беше да изясним кой именно от двамата шофьори е шофирал. Този въпрос е изчистен, изяснен по несъмнен начин и към настоящия момент шофьорът, който е шофирал автобуса и е предизвикал катастрофата, е привлечен като обвиняем. При това положение говорим не за какви са причините, а за за човешка грешка". Това каза от от пловдивското село Рогош заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Тежка катастрофа между автобус и лека кола край Велико Търново, двамата шофьори са задържани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Турският водач ще отговоря за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие нарушаване правилата за движение. “Предвид, че той е чужд гражданин, има вероятност да се укрие, затова ще поискаме от съда мярка “задържане под стража”, поясни прокурор Илиян Благоев. Той отказа да коментира какви доказателства има прокуратурата срещу шофьора, защото те “са следствена тайна”. 

“На този етап не се проверява състоянието на пътната настилка”, каза следователят от НСлС Бранимира Вергова. Тя отрече то да е причина за произшествието. 

Какво показва първоначалният оглед на катастрофата край Велико Търново

Вторият шофьор, който също беше задържан за 24 часа, е освободен. Няма данни за повдигане на обвинение и на шофьора на паркирания извън пътното платно лек автомобил, заявиха разследващите.

От брифинга на прокуратурата стана ясно още, че петимата румънски граждани, за които съседната държава изпрати медицински хеликоптери, за да ги транспортира в Румъния, не са разпитани. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.