Яйцата са на застрашен от изчезване вид

Плажен екип откри гнездо на морски костенурки в щата Мисисипи за първи път от четири години насам, съобщава Асошиейтед прес.

Служители на плажа на окръг Харисън намират следи от костенурка на изток от пристанище Пас Крисчън. Екипът отцепва района и се обажда на Института за изследване на морските бозайници в Гълфпорт. Експертите на института стигат до мястото за гнездене, което вече е маркирано и обезопасено.

Яйцата вероятно принадлежат на защитена морска костенурка от вида карета или на още по-редкия екземпляр атлантическа ридлея, казва Моби Соланги, ръководител на групата за морски изследвания.

Точният вид костенурка няма да бъде известен, докато яйцата не се излюпят след 50 - 60 дни. Само около едно на 10 000 яйца от морски костенурки достигат зряла възраст. Костенурките снасят между 60 и 100 яйца и имат няколко гнезда през сезона, уточнява експертът.

Това е първото гнездо на морски костенурки в континенталната част на Мисисипи от 2018 г. насам, въпреки че има неофициални съобщения за гнезда на необитаеми бариерни острови. Проливът Мисисипи и Мексиканският залив са основни местообитания на морски костенурки, но нефтеният разлив през 2010 г. и откриването на преливника "Бонет Каар“ през 2019 г. навредиха на популацията.

 „След всички екологични катастрофи, които преживяхме, това е добър знак. Когато популациите на костенурките намалеят, това означава, че екосистемата, която ги поддържа, изпитва затруднения. Когато животните започнат да се размножават - нещата са започнали да се подобряват“, добавя Соланги.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА