При инцидента пострадаха двама души

Според очевидци основната версия за свлачището край „Албена” е влажна почва заради изградени шахти. Припомняме, че при инцидента бяха затрупани собственикът на ресторанта и неговата съпруга. Двамата са в болница със сериозни травми. Срутването стана малко след 10.00 ч. във вторник сутринта. В заведението тогава не е имало клиенти. В района има множество указателни табели, които забраняват достъпа на автомобили.

„Когато започна срутването, изпаднах в шок и започнах да викам „Бягайте”. Две големи дървета пропукаха, обърнаха се корените и цялата земна маса тръгна надолу към плажната алея”, разказа в ефира на „Здравей, България”  Илиян Иванов, собственик на къща за гости.

Свлачище затрупа заведение край „Албена” (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Точно, където е свлачището има изградени три шахти от „Геозащита”-Варна. Те са за събиране на подпочвени води и би трябвало да бъдат отводнени с тръбопроводи, които да отвеждат подпочвената вода в морето. Такива обаче няма. Това означава, че водата се излизва на терена и е провокирала свлачището”, смята Владко Владев, собственик на съседен имот.

„Свлачището е със затихващи функции. Това показват последните данни на „Геозащита”.  Тук има много извори, които не са каптирани. Заведенията са тук от преди 20 години”, обясни Димитрин Димитров, зам.-кмет на Балчик.

„Само бързата реакция на колегите е предотвратила по-голяма трагедия”, заяви Дарин Димитров, директор на пожарната в Добрич.

В сряда започна разчистване на отломките от заведението.

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.