Загубите са потърпевшите са на стойност до 20 000 лева

Ужилени от мним майстор хора бяха завлечени с хиляди левове. Мъж, собственик на фирма за ремонтни дейности, човек с богат опит в сферата на строителството, започва да прави ремонти на апартаменти,  краде и изчезва. 

Обикновено майсторът сключва договор със своите клиенти, иска депозит, който обаче никога не връща. Влиза в апартамента, започва да кърти и да извозва, впоследствие обаче никога повече не се връща при клиента и изключва телефона си. 

На 15 март тази година Илия Илиев и майка му подписват договор за цялостен ремонт на апартамент с фирма „Стил Н- Строй”, собственик е Атанас Хаджиев. Свързват се с него чрез група в социалната мрежа. От тях майсторът иска 10 000лв за труд и 5 000лв за материали. Дават депозит от 10 000лв. Срокът за изпълнение е два месеца. Подписват и договор. Месец по-късно ремонтът все още не е започнал. След като жената се свързва с майстора той й обяснява, че заминава на пътуване в чужбина. 

В търсене на "Кралицата на криптовалутите"

Когато се връща, по думите на Лилия не само, че не се заема с ремонта, ами и изчезват и всичките им електроуреди. Обещава да ги върне на следващия ден - те обаче отново липсват. 

На 18 май подават сигнал в полицията. 

Единствените ремонтни дейности, които са извършени от майстора, по думите на новата бригада, която работи в апартамента, са некачествени. 

Илия разказва за случилото се в социалната мрежа, по думите му с него се свързват повече от 30 души, които са били подведени от същия майстор. Някои, от които отказаха да застанат пред камерата NOVA, а други пожелаха лицата им да бъдат скрити, защото се притесняват, че Атанас Хаджиев е влизал неведнъж в домовете им и може да ги притеснява след излъчването на материала. 

Друг потърпевш от работата на “майстора” разказа, че през август 2021 година подписват договор за 15 000лв, като при подписването майсторът получава половината сума като депозит. Седмица по-късно ремонтът все още не е започнат.Обяснението - заминава за 10 дни в чужбина на сватбено пътешествие. 

Нова измама с квартири-фантоми по Черноморието

След сватбеното пътешествия жената продължава да подканва майсторите да започнат работа. “На 47 ден имаше извършени само къртене, чистене и извозване”, разказа тя. Майсторът спира да вдига телефона си, блокира жената в профилите си в  социалните мрежи. Заради това тя подава сигнал в полицията. 

“Два месеца след сигнала аз получих постановление от Софийска районна прокуратура, в която прокурор е счел, че няма данни за измама и отказва да образува досъдебно производство”, обясни потърпевшата. 

През февруари месец същата година друга жена става жертва на същата схема. По думите й подписват договор за сумата от 10 000лв, майсторът получава и депозит. 

Срокът за извършване на ремонта е два месеца. И при този ремонт майсторът изчезва без да свърши работата, за която е нает, и без да върне дадения депозит.

На какво са се надявали десетките измамени от мнимия депутат от Пловдив

Година по-рано, на 20 май 2020 година, Николета Мартинова и съпругът й подписват договор за цялостен ремонт за четиристайно жилище. Фирмата изпълнител отново е “Стил-Н-Строй”  и Атанас Хаджиев. Договорът е в размер на 22 000лв, с 12 000лв депозит, срокът за изпълнение е 50 дни. Месец по-късно Николета и съпругът разбират, че ремонт няма да има. Когато семейството се прибира у доба заварва майсторът да си събира инструментите. Обяснението е, че те му трябват за друг обект, след тази им среща майсторът не се връща повече в апартамента, оказва се, че 6000лв от предоставения депозит за закупуване на материали липсват. Семейството иска Атанас да върне сумата в рамките на месец. За случая има подаден сигнал в полицията и в Национална агенция по приходите. След консултация с адвокат, семейството се отказва да търси правата си по съдебен път, тъй като след проверка от тяхна страна се оказва, че мъжът не притежава никакво имущество, а капиталът на фирмите на негово име е 2лв.

Екипът ни се опита да се свърже с Атанас Хаджиев. В Търговския регистър мъжът е едноличен собственик на три фирми. И трите фирми се помещават на един и същи адрес в столичния квартал Лозенец. На адреса обаче няма никой. 

Оказа се обаче, че освен към частни клиенти, майсторът е и некоректен подизпълнител при извършване на ремонти, поне по думите на Георги и Данчо, собственици на фирма за довършителни строителни дейности. 

Разкрита е телефонна измама за 70 000 лева в Разград

През септември 2021 година Атанас се свързва с фирмата по обява в интернет. Загубите за  тях са  в размер на близо 10 000 лева. Представящият се за майстор Атанас отново изчезва, телефоните му за контакт са изключени. 

Според Георги и Данчо в България е нужен регулатор, който да следи строителния бизнес, както и единен регистър, който да осигурява качество на работата. 

Екипът ни е потърсил полицията и прокуратурата. Единствената официална информация, която е била предоставена е от Софийска районна прокуратура - има заведено досъдебно производство за кражба по сигнал от Лидия Джунова и Илия Иванов.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook