Според експерти планът на Брюксел трябва да остане препоръчителен

Без вратовръзка в офиса, климатици на охлаждане до 25 градуса и бързи душове. Тези мерки бяха въведени от много страни-членки на Европейския съюз. Целта е да се спести енергия и да се намали потреблението на газ с 15%. На този фон само България и Словения не са готови с план за икономия на ток.

В Испания премиерът Педро Санчес призова хората да не носят вратовръзки, за да намалят ползването на климатик в горещините. „Аз не нося вратовръзка. Всички можем да спестим енергия”, показа нагледно Санчес.

Испания с ограничения на осветлението и температурата на климатиците за бизнеса

Германия взе решение да се изключи осветлението в обществени и исторически сгради през нощта. Призивът към хората е да взимат кратни и бързи душове. А в голяма част от Франция е задължително вратите на магазините да бъдат затворени, ако вътре работи климатик. Глобата е 750 евро.

Френското правителство изготви пакет от мерки и санкции за пестене на ток

У нас, без държавата да му го казва, Атанас Белинов сам е взел решение как да пести енергия. Собственик е на магазин за бои. Охлажда помещението с климатик, но  температурата не пада под 25 градуса, какъвто е и призивът на Брюксел. „За нас е достатъчно тука. Нашият магазин не е толкова голям. Като се наложи да излезем, да не получим топлинен удар“, допълни Атанас.

В заведението, в което работи Звезда Гълъбова, климатиците поддържат температура от 22 градуса. „Аз съм „за“ да се пести енергия, но тогава когато температура е малко по-ниска навън. На 40 градуса няма как“.

Според експерти планът на Брюксел за пестене на енергия трябва да остане препоръчителен, а не задължителен. Васил Начев коментира: „В Западна Европа повечето от енергоемките места, включително и битовите потребители, могат да бъдат проследявани. Има подобна система за контрол. Докато в Източна Европа няма такова нещо“.

ЕС намалява потреблението на газ с 15% до март 2023 г.

Други смятат, че високите цени на електро и топлоенергията сами ще принудят хората да пестят. А България лесно щяла да намали потреблението на газ с 15 процента.

Проф. Валентин Колев коментира: „В България това ще бъде естествен процес… подозирам, че много хора ще преосмислят потреблението си и то ще падне от само себе си“.

Съществуват и няколко златни правила, с които лесно можем да плащаме значително по-ниски сметки дори през лятото. Инж. Александър Станков съветва: „Да си изгасите осветлението в кухнята или хола, в който в момента не пребивавате, да не забравяме работещи уреди, да не сваляме под 25 градуса температурата на помещението”.

И да не забравяме за дребните консуматори, които също товарят сметките ни - като постоянно включените в контакта зарядни устройства. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.