Властите призовават гражданите да обмислят алтернативен транспорт

24-часова стачка на машинистите на влакове блокира Великобритания, предаде БТА като цитира Sky News. Протестът на членове на профсъюзите на Aslef парализира огромни части от железопътната мрежа в страната, като на места влаковете напълно спряха.

Стачката ще засегне и влаковете, които по разписание трябва да потеглят в неделя сутрин. Властите вече призоваха гражданите да обмислят алтернативен транспорт за пътуването си. Недоволството на работниците е само началото на поредица от протести, планирани за следващите седмици. Основна причина са спорове за работни места, заплащане и условия на труд.

Стачка на машинисти във Великобритания

Мик Уелън, който е генерален секретар на Aslef, каза, че железопътните компании не могат да предложат повишения на заплатите без одобрението на Министерството на транспорта, и предупреди, че ако дългогодишният спор не бъде разрешен скоро, вероятно ще има стачки и на още служители.

Преди две седмици около 5000 британски машинисти стачкуваха с искане за по-високи заплати, след като инфлацията в страната достигна най-високото си ниво от 40 години.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС