Вчера само в района на Вроцлав от водата бяха извадени над 350 кг. мъртва риба

Над 200 полски военнослужещи са ангажирани за почистването на последствията от екологичната катастрофа в река Одер, където измряха над 10 тона риба, предаде ПАП.

Министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак благодари на военните за помощта. Освен тях на мястото са участвали и служители на пожарно-спасителната служба.

Първите съобщения за измряла риба са от началото на юли. Вчера само в района на Вроцлав от водата бяха извадени над 350 кг. мъртва риба.

Откриха живак в река на германско-полската граница, хиляди риби измряха (СНИМКИ)

Полската агенция за опазване на околната среда счита, че екокатастрофата най-вероятно се дължи на промишлено замърсяване на водата. Рибари в цяла Полша обявиха измирането на рибата за ужасяваща екологична катастрофа.

Предварителна проверка от Инспектората за опазване на околната среда във Вроцлав показва, че източникът на замърсяване вероятно е химически завод в град Кенджежин-Козле.

Министър-председателят на Полша уволни шефа на държавната агенция "Полски води" и главния инспектор по опазване на околната среда заради инцидента, а също така предложи награда за помощ при откриването на извършителите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС