Вижте как се приготвя чай от беритбата до неговото варене

В Европа пиенето на чай придобива популярност едва преди 400 години. Най-често той се внася от Индия или Китай. Чай обаче се отглежда и в Европа, макар и на много малко места. Най-старата чаена плантация на Стария континент се намира на Азорските острови, Португалския архипелаг в Атлантическия океан. 

Журналистът на предаването “Евромакс” на “Дойче веле” - Хенрик Велинг,  ни отвежда към най-старата чаена плантация в Европа. Там се отглежда чай от 1883 година. 

Как се приготвя любимият сладкиш на австрийските императори (ВИДЕО)

Мадалена Мота е шесто поколение, което отговаря за фабриката. 

“Почвата на Азорските острови е много кисела, така че корените стигат много надълбоко. Това прави чая свеж”, обясни Мота. 

Беритбата се извършва между април и октомври. В чаената плантация се отглежда чай на площ от 45 хектара. Дежурят около 30 работници. По този начин се произвеждат около 40 тона чай годишно. 

Чаят дошъл на Азорските острови преди около 200 години. Предците на Мадалена Мота преминали от портокали на чай. 

Фунийка сладолед за 70 евро: Как се приготвя? (ВИДЕО)

Чрез кръговите движение на валцовата машина клетките в листата се разчупват. Клетъчният сок влиза в контакт с кислород за първи път. “Когато правим черен чай листата трябва да поемат кислород. Това е много важно. Ако не смелим листата, те не могат да се окислят”, обясни Мота. 

В света има само един вид чаено растение, но около 3000 вида чай. Районът, използваните листа и метода на обработка променят сорта и вкуса. 

В тази чаена плантация се произвеждат три вида чай.

Още за традиционната рецепта гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.