Вижте рецептата за неустоимия кайзершмарн

Император Франц Йосиф и съпругата му Сиси царуват в Австрия в края на 19 век. Според легендата най-младата императрица в историята на европейската страна е първата, на която е поднесена прочутата кралска палачинка кайзершмарн – истинска калорийна бомба. В епизод от предаването „Евромакс” на „Дойче веле” шеф готвачът Фриц Шуберт показва как се приготвя известният по цял свят специалитет. Майсторът кулинар е посветен на готвенето на емблематичния за Австрия сладкиш от три десетилетия.

Традиционна рецепта: Как се приготвя пълната английска закуска (ВИДЕО)

Основните съставки на кайзершмарна са пресни яйца, пшенично брашно, краве мляко и малко ванилова захар. Към белтъците, отделени от жълтъците, се прибавят щипки сол и захар. След това се разбиват на сняг. Той се смесва бавно с тестото за десерта и се бърка, така че да не останат бучки. В заведението, в което работи шеф Шуберт, готовата смес се пече в специални намазнени тави във фурна с температура 300 градуса. Вече изпечените блатове се режат на парчета и се поръсват обилно с пудра захар.

Виенският кайзершмарн задължително върви със сладко от сини сливи. За да се приготви то, към плодовете се добавят захар, карамфил, канела, ром и кора от лимон.

Още за традиционната рецепта гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.