Коментар на доц. Наталия Киселова и Ваня Нушева

Има ли неточности с избирателните списъци и могат ли да те повлияят на крайния. За "Твоят ден" конституционалистът доц. Наталия Киселова коментира, че определено броят на избирателите е некоректен и трябва да се обнови.

По думите ѝ трябва да се знае с точност колко са българските избиратели у нас и в чужбина. "Сумарно може да се окаже, че сме доста по-малко. Не иска да подложат списъците на прочистване, за да не се види колко а намалял народът. Много сериозна цифра са 753 секции в чужбина. Има доста сериозни дефицити в ЦИК - съотношението на силите не е това, което имахме през последните месеци", подчерта тя. И допълни, че трябва да се състои преброяване на избирателите зад граница и въз основа на тези данни да се определи колко мандат принадлежат на ИР.

"Няма критерии да се определи по колко мандата се дават от гласувалите в чужбина. Избирателите у нас няма да се удовлетоврени да се вземат от техните мандати. Това може да се поправи с промени в Изборния кодекс. Инсталирането на софтуера вече трябваше да е започнало", смята Киселова. И уточни, че членовете на РИК и СИК не са обучени добре и това влияе на вота.

ПП ще обжалва решението за председатели в РИК (ОБЗОР)

Според Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници" има висока степен на обществено недоверие в изборния процес. "Това е фактор, който влияе на възприятията на гражданите. ЦИК вече има натрупан опит. Организацията на машинното гласуване, информационната кампания и търговията с гласове, са сред основните проблеми. Избирателните списъци са сред фундаменталните проблеми в нашия избирателен процес", смята тя.

Нушева разкрива, че по списък избирателите са 6,6 млн., но всъщност в България не живеят толкова хора. "Имаме съществен проблем със СИК. На практика не сме свидетели на стремеж да бъде създаден и поддържан капацитет на тези първи нива на изборната админстрация", подчерта Нушева. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.