Тя споделя, че това е нейната идея за бъдещето на селското стопанство

Според Мариан ван Аубел слънчевата енергия все още се използва твърде малко. Ето защо холандският дизайнер създава енергийно ефективни ежедневни предмети, направени от слънчеви клетки. Тя разказва за изобретенията си в предаването “Евромакс” на “Дойче веле”.

Слънцето е вдъхновение за дизайнера Мариан ван Аубел. Слънчевите клетки са в центъра на нейните дизайни. 

Тя прави осветена украса за прозорец, която служи и като източник на енергия, както и соларни-модули за прозорец с допълнителна функция. Те се захранват със слънчева енергия. Поставени да висят до прозорец, привечер могат да пресъздадат гледката на залязващо слънце. “Този момент, в който си на плажа и виждаш как слънцето залязва е вълшебен! Исках да го използвам в дизайна на лампата”, казва Аубел. 

Учени създадоха самолетно гориво от слънце, вода и въглероден диоксид (ВИДЕО)

Холандската художничка има ателие в Амстердам. Тя работи заедно с учени по проектирането на обекти, които имат двойна функция. Заедно са създали маса, която е и докинг станция. “Тя улавя дневната светлина, може да включите телефона си или лампа, или да зареждате устройства”, обяснява Аубел. 

Един от най-големите й проекти е създаден за Експо 2020 в Дубай. Тя проектира цветните соларни модули за холандския павилион. Соларният покрив осигурява електричество и в същото време пропуска достатъчно слънчева светлина за растенията. Проектите на Мариан ван Аубел показват колко гъвкави могат да бъдат слънчевите клетки. Те са леки и не съдържат тежки метали. 

Правят плаващи електроцентрали в Тайланнд

Мариан е проектирала решение за производство на храни в самодостатъчна оранжерия. Дизайнът й позволява производството на храна на места, където липсва електричество или площ. Тя споделя, че това е нейната идея за бъдещето на селското стопанство. “Наричам я електроцентрала. Позволява ви да отглеждате храната си навсякъде. На покрива например. Може да отглеждаме всичко в дома си благодарение на вертикалното земеделие и електричеството от слънчево стъкло”, обясни Аубел. 

За Мариан ван Аубел бъдещето на слънчевата технология изглежда светло. 

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.