Откритията бяха направени на 15 август - наврък празникът Успение Богоридично

Археолози откриха находка със символи, свързани с Божията майка и нова сграда на Перперикон. Откритията бяха направени на 15 август - наврък празникът Успение Богоридично.

“Това са две букви на гръцки език върху амфора от 5-6 век, на който пише мил и тета - това е съкращение от формулата “Божия майка” на гръцки език. Това е периода на приемане на християнството на Перперикон.”, обясни археологът и историк проф. Николай Овчаров. 

В Испания откриха най-старите човешки останки в Европа

По време на работата си на Перперикон археолозите са открили грандиозна сграда от 3-4 век. “Педполагахме, че е храм, а вчера това се потвърди като видяхме и олтара”, обясни проф. Овчаров. “Това, което в момента вадим, е нещо уникално”, допълни той. Археологът уточни, че всичко е запазено в оригиналния си вид. Някои от стените достигат височина от близо 3 метра. А самата сграда е на около 1600 години. Към нея има и изградена канализационна система. “Възхищаваме се на уменията на древните инженери!”, сподели проф. Овчаров.

Виртуална разходка в археологически обекти чрез 3D очила в Русе

Той се обърна към служебния кабинет с молба да им бъдат отпуснати средства, за да довършат работата си по сградата. “Тази година бяхме лишени от държавната субсидия. Работим с общинските средства - 85 хил. лв. от община Кърджали”, обясни той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.