Това обяви евродепутатът от Русе

Евродепутатът Андрей Новаков посети Русе заради проблемния трафик в града и на ГКПП „Дунав мост”. Оттам той заяви, че през последната половин година с колегите му работят по проблема с опашките по границите.

„На европейско равнище имаме решение от няколко стъпки. Първата е събиране на 100 хил. подписа, за да внесем петиция до Европейския парламент, с което да сезираме всички европейски институции за решаване на проблема. Второ: в момента в ЕП е внесено законодателство, което определя време за чакане на влак на граница от 15 минути. Това означава, че нито един влак не може да чака повече от 15 мин. при пресичане на европейски граници. Това, което ще направя, е да внеса изменение в този регламент – да определим максимално време за проверка на камион от една минута”, обеща евродепутатът. Новаков обясни, че към момента това време е три минути, но това не означавало време за чакане, а само за проверка. „Ако успея да прокарам тази поправка през Европейския парламент, опашките би трябвало да се свият над три пъти”, пресметна той.

ОБИЧАЙНА ГЛЕДКА: Тапи в Русе заради опашки от тирове

Плановете са подписката да бъде внесена в първите работни дни на ЕП през септември, а изменението – малко по-късно. Българският евродепутат заяви, че настоява проблемът да бъде урегулиран от ЕС, защото не засяга само страната ни, а и Словения, и Унгария.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.