Как може да бъде решен проблемът

Русенци се оплакват от ежедневни задръствания в града заради опашки от тежкотоварни камиони. Тапите са дълги и обикновено започват километри преди ГКПП „Дунав мост”. Паркираните тирове затрудняват движението в крайморския град. Местни жители разказват, че често стоят в задръстване по шест часа.

Километрични опашки на "Дунав мост" (ВИДЕО)

Хората в града са готови за протестни блокади, за да спрат камионите. Във вторник от МВР взеха решение трафикът към Дунав мост да бъде регулиран, като се спират тировете на територията на три области преди Русе и да се пускат поетапно.

„В сряда тази дейност ще започне още от Свиленград. Защото досега се случваше на територията на Северна България ще покрием цялото трасе от Свиленград до северната ни граница, за да елиминираме възможността камионите да заобикалят нашите постове и да продължават към северната ни граница”, посочи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Ако тази мярка не проработи, русенци се канят да затворят пътищата и да спрат тировете. „Русе няма да приема целия световен трафик на камиони. И градът- да, може да бъде блокиран и то не само на Дунав мост, защото това е изхода,  аз действително смятам, че градът може да бъде блокиран от хората много скоро”, категоричен е Пенчо Милков, кмет на Русе.

Той не скри, че проблемът датира от години. „Това е като тения в тялото на нашия град”, каза градоначалникът.  Той подчерта, че русенци са готови да блокират възлови кръстовища в града в знак на протест.

Според Радослав Иванов най-силно впечатление е направило, че камионите са спирали в две ленти. "Вчера закарах семейство до Букурещ, които бяха много изморени и разтревожени, че ще изпуснат полета си. Техен познат ги караше, но го оставиха в задръстването. Голям хаос е, няма полицейски контрол, румънските туристи правят тапи. В жилищната зона е нещо страшно - клаксони, задръствания", разказа той.

Жители на населени места около Русе, които също са засегнати от тежкия трафик,  искат и допълнителни мерки за стопяване на опашките.

„Мостът в Русе е един. Той не е гумен, няма как да се разшири. Шест институции обработват документите на всички, които преминават през гранично -пропускателния пункт, според мен другия вариант е да се изнесат извън територията на моста”, подчерта Димо Тонев, кмет на Мартен.

За да се отпуши трафикът не само на Дунав мост, но и на всички граници, където има струпване на камиони, депутатът в европейския парламент Андрей Новаков предлага българските граждани да се подпишат в петиция до Европейския парламент. И ще внесе решение.

Повече вижте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.