В петък и другите 3 деца ще тръгнат от Стара Загора към родните си места

Районният съд в Стара Загора остави за постоянно в ареста шофьора на сръбския автобус, който се обърна на магистрала „Тракия” в неделя. А след серия операции двете най-тежко пострадали при катастрофата деца вече са вън от опасност. Днес преди обяд хеликоптери ги транспортираха от „Пирогов” – обратно в Сърбия. Утре ще бъде организиран зелен коридор и за другите деца, настанени в старозагорската болница. 

Хеликоптерът с ранените на "Тракия" деца кацна в Белград

Преди три дни двете най-тежко пострадали деца при инцидента бяха транспортирани до реанимацията на най-голямата спешна болница у нас. Днес те отново поеха на път с полицейски ескорт, но към домовете си. На Летище София в специално обособена зона ги чакаха два медицински хеликоптера, изпратени от сръбските власти. Всеки – с реанимационен екип на борда.

Децата бяха предадени на медиците от Белград от служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев. „Сега се разчувствахме, когато ги изпращахме, тъй като състоянието на децата наистина е по-добро. Няма опасност за живота им”, каза министърът. Сръбските власти оставили преценката кога да бъдат транспортирани децата на лекарите от „Пирогов”.

Оставиха в ареста шофьора на автобуса от „Тракия” (ВИДЕО+СНИМКИ)

В петък и другите 3 деца ще тръгнат от болницата в Стара Загора към родните си места. За тях също ще бъде подсигурен полицейски ескорт и зелен коридор за минаване през граничния пункт „Калотина”. 

Собственикът на автобуса, катастрофирал на "Тракия", е с над 100 нарушения

Междувременно съдът реши да остави за постоянно в ареста 40-годишния шофьор на автобуса, катастрофирал на магистрала „Тракия” на 14 август. Той е обвинен за това, че по непредпазливост е причинил средни телесни повреди на 12 деца и двама възрастни.

Проверката на сръбските власти за катастрофата установи, че на собственика на автобуса са издадени 99 акта за пътни нарушения с глоби за 3 и половина милиона динара. А наемателят на автобуса има 4 тежки нарушения зад гърба си, за които е глобен с 424 хиляди динара.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.