Според вирусолога в момента не е необходимо да се призовава за ваксина

Около 40 хиляди са случаите на доказана маймунска вариола при хора в света, у нас заразените са само четирима. А от 10 август е първият случай на пренос на вируса от човек на домашния му любимец – куче". Това посочи в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS доц. Любомира Николаева-Гломб, вирусолог от Националния център по заразни и паразитни болести. 

50 са случаите на маймунска шарка в Гърция

Тя разказа, че случаят за пренасяне на вируса на животно е във Франция, а домашният любимец е италианска хрътка. Двойката, при която кучето е живеело, забелязала, че около седмица след техния обрив такъв се появил и по корема на хрътката. "Изследванията доказват, че кучето е заразено от своите собственици", обясни Гломб. Тя уточни обаче, че специалистите не са учудени от случая, защото вирусът по принцип е дошъл от животните.

СЗО обсъжда промяна на името на маймунската шарка

"Още преди да се появи тази информация за доказан случай, беше ясно, че при заразяване, трябва да се изолираш", подчертя вирусологът. По думите ѝ начинът на предаване на вируса е продължителен контакт, кожа в кожа и няма нищо общо с аерозолното предаване на коронавируса. „За момента не е необходимо” – така доц. Гломб отговори на въпроса има ли нужда у нас да се апелира за  ваксина за маймунската вариола.

ЕК одобри ваксина срещу маймунската шарка

Обявиха извънредно положение в Ню Йорк заради маймунската шарка

За Омикрон напомни, че вирусът е изключително заразен. "Засега имаме късмета, че вирусът е с леко протичаща симптоматика", каза Гломб и припомни, че 50% от хората с ковид в момента имат гастро проблеми.

Проф. Александрова: Дългият COVID-19 вече е един от водещите проблеми

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.