Пострадалите мигранти са настанени в МВР-болница

Бус с 29 мигранти катастрофира край Годеч тази сутрин около 6 сутринта. На място е загинал водачът, съобщиха от МВР за NOVA. По първоначална информация бусът с хасковски номера е идвал от посока на Драгоман и при десен завой се е забил в дърво, след което се самозапалва. 

Щетите са големи – бусът е смачакн до неузнаваемост. Мигрантите в задната част на буса са успели да избягат. Час-час и половина след катастрофата екипи на полицията са ги намерили на няколко стотин метра от инцидента. 

Част от мигрантите бяха превозени с линейки до болницата на МВР в София. По първоначална информация няма тежко пострадали. 

Първите отзовали се на мястото на инцидента чули силен взрив. Местните твърдят че този бус е бил забелязван и друг път да преминава оттам.

Малко след 06:00 часа тази сутрин една от най-ранобудните жени в село Туден забелязва, че бял микробус минава покрай къщата й, а секунди по-късно чува и страшен удар.

„Чух удар и станах да видя”, разказа Наташа.

Гледката е потресаваща, казва жената и моли съседката й да звънне на телефон 112. През това време мигрантите, които били в буса, се разбягали в храстите.

„Отидохме натам. Беше само бусът, имаше пламтящ и висок черен дим. В един момент нещо избухна, като изстрел се чу, като взрив”, разказва Венета Вангелова.

Наложило се пак да звънят на полицията.

„Върнах се пак да им се обадя, че нещата са сериозни, бусът трещи, гърми”, разказва Венета.

На място идват пожарна, полиция и три линейки.

„Този път е опасен. Мантинели - не на място, отнесени банкети. Там, където е станала катастрофата, трябва да има мантинела видимо”, смята Венета.

Оказва се, че същият бус и друг път е бил забелязван в района. Това разказва Наташа, която имала хоби да записва номерата на колите, които минавали покрай дома й.

„Всеки ден записвам. От 15:00 до 21:00 часа всеки ден минава по това време, ама аз мисля, че кара хляб, а той карал бежанци”, разказва Наташа.

Багажът на мигрантите е бил намерен около 100-200 м от мястото на катастрофата.

По обяд ранените мигранти бяха докарани в София, в МВР болница. Предстои да се установи от каква националност са. Представили се като афганистанци.

„Минават си стандартно и най-редовно между 06:00 и 08:00 ч. Аз съм свидетел много пъти. С коли от Стара Загора, Пазарджик, Бургас и Варна с техни регистрация. В една кола има до 12 човека”, разказва Иван.

Според експерта Тихомир Безлов става дума за канал за трафик на хора. Бизнес, който отново процъфтява.

„Възможно е да е един от маршрутите. Всякакви криминални лица на ниско ниво се включват в този превоз. Един от проблемите е политическата нестабилност, която се използва от каналджийските мрежи”, коментира Безлов.

Според него най-тежкият бежански натиск ще е през октомври. Тогава по петите на каналджиите ще останат само военните.

„Основното ми опасение е, че като наближат изборите и Жандармерията, и Охранителна полиция ще започнат да се занимават с избори. И основната тежест ще падне върху войници. А поради лошата подготовка ще има инциденти”, смята Безлов.

Разследването по случая продължава.

Пред NOVA кметът на Годеч Радослав Асенов заяви, че според него подобни инциденти в района се случват, защото в края на май е било закрито районното.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.