Какво трябва да знаем за този популярен морски дар

Как се ловят вкусните черни миди в Черно море? Технологията разкрива репортерът Румен Бахов в ефира на "Здравей, България".

Всяка година се залагат хиляди въжета, наречени колектори. Уловът се осъществява чрез основно въже, на което се хващат мидите. По този начин на ден се вадят около 1-1.5 тона. След това мидите се преработват и пращат към пазара. Малките миди се връщат обратно в морето, за да може да стигнат големината, която е нужна за пускането им на пазара. След броени часове прясно уловените и сортирани екологично чисти черни черноморски миди се озовават по щандовете на магазините и в кухните на ресторантите.

Слънчево меню от морски дарове от Лора Георгиева в „Черешката на тортата“

В България има стотици ферми, които се занимават с добив на култивирани миди. Контролът върху дейността на мидените ферми осъществява Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Тя издава и лицензите.

Мидите са изключително полезна храна. Съдържат големи количества фосфор, цинк и йод, а още от древността са познати и като уникален природен афродизиак.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.