Целта е да се създаде валутен пазар

Кубинското правителство започва от днес да продава долари на населението - двайсет дни, след като започна да купува щатска валута по курса на черния пазар, предаде Франс прес. Мярката има за цел да се създаде обменно-валутен пазар в страната, който да позволи легална обмяна на валута, а това от своя страна да повиши покупателната способност, свързана с националната валута, посочи министърът на икономиката Алехандро Хил пред държавната телевизия.

Голяма част от кубинското население получава долари, изпращани от роднини в чужбина или получени от услуги, предоставени на туристи на острова. Впоследствие хората ги обменят най-често на черния пазар, така че остават извън официалната икономика.

Куба потвържди първи случай на маймунска шарка (ВИДЕО)

С намерението да извади от черния пазар движението на тази валута президентката на централната банка Марта Сабина Уилсон Гонсалес обяви на 4 август, че банките и обменните бюра вече ще купуват долари по курс от 120 песос за един долар - колкото на черния пазар през август.

Щатската валута силно поскъпна на черния пазар, след като през януари 2021 г. Куба направи икономическа реформа, с която курсът на долара беше фиксиран на 24 песос. През юни продажбата на долари на населението беше преустановена заради липса на ликвидност.

Mълния порази петролна база в Куба, има ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Марта Сабина Уилсон отбеляза, че мярката е дала благоприятен резултат. За двайсет дни финансовите институции са купили десет пъти повече валута, отколкото са щели да купят при обменен курс от 24 песос, уточни тя. 

За продажбата на долари курсът остава 120 песос, заяви централната банкерка.

Единствено клоновете на "Кадека" (Cadeca), официалните кубински обменни бюра, ще имат право да продават долари и те ще продават само каквото са купили", допълни Уилсон. Продажбата на долари ще бъде само за граждани, а не за малките и средни предприятия, а покупката ще бъде ограничена до 100 долара на човек, уточни тя.

Пожар изпепели 26 тона тютюн в склад в Куба

Вчера курсът на черния пазар в Куба достигна 140 песос за долар, но Алехандро Хил увери, че обменният курс за купуване и продажба от държавата ще остане 120 песос.

В момента Куба преживява най-тежката икономическа криза от трийсет години, с нарастващ недостиг на храни, лекарства и гориво заради последиците от пандемията от коронавирус и затягането на икономическото ембарго на Съединените щати.

Взрив в хотел в Хавана, има жертви

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА