Инцидентът стана около 05.00 часа в Бургас

Автобус, пълен с мигранти, премаза патрулка в центъра на Бургас. Прокуратурата е категорична - разследва се умисъл. Гонката е продължила повече от 25 километра. След няколко опита автобусът да бъде спрян, той влиза в Бургас и на едно от кръговите кръстовища помита полицейската кола. На място са заловени 47 мигранти. Петима души са в ареста- трима сирийци и двама българи. А самият автобус се оказа с подменени номера и негоден за движение. Последва и уволнение. Заместник- директорът на „Гранична полиция” Деян Моллов беше призован да си подаде оставката. Служебното правителство започна спешно укрепване на охраната по границата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В  5 часа в четвъртък сутрин автобус с 47 мигранти буквално премаза полицейска кола след 25 километра гонка. На кадри от охранителни камери, с които разполага NOVA, се вижда как е станал ударът. Полицаите опитали да спрат автобуса като препречат движението му. Двама служители на реда загинаха на място. На този етап има петима задържани, трима сирийски граждани и двама българи.

След 25 километрова гонка следва жесток сблъсък. Автобусът помита патрулката с двама полицаи и тя се забива в павилиони. Двама полицаи загиват на място. Оказва се, че в автобуса има 47 мигранти. Десетки са хората, събудени от жестокия удар.

„Чух някакъв удар. Силен удар. И после видях много полицаи с фенерчета. Гонеха някого”, разказва очевидка.

НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ: Арестите в първите минути след фаталния сблъсък в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Катерина е видяла всичко от терасата на дома си. „Около 4-5 човека може би бягаха. Единият от полицаите даже задържа четирима наведнъж. Единият от задържаните изкрещя „Давай да бягаме!”. Обаче не му се случиха нещата”, твърди Катерина Христова.

Сирийски гражданин с хуманитарен статут на бежанец е арестуван по подозрение за организиране на превоза на мигрантите.

„Не е от групата въпросни мигранти, участвали в превоза. Издирваме още едно лице, което не е било от тази група, за което има данни, че е участвал в превоза и е бил в автобуса. Въпросните сирийски граждани са със статут на хуманитарни бежанци”, посочва старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас.

Часове по-късно, вторият издирван е задържан на километри от мястото на удара - в Първомай. До късния следобед арестуваните станаха петима. Сред тях двама българи.

„Става въпрос за съзнателен, целенасочен, умишлен акт. И тук за непредпазливо деяние като форма не може да се говори”, твърди Георги Чинев, окръжен прокурор на Бургас.

 „Днес така наречените каналджии обявиха война. Ще направим всичко възможно да спрем това и българската държава ще отговори с цялата си мощ”, категоричен е Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи.

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ: Моментът преди удара между патрулката и автобуса в Бургас (ВИДЕО)

Преди да се стигне до удара, екипи на „Гранична полиция” са преследвали автобуса 25 километра. „От Малко Търново и Звездец колко пъти гранична полиция са правили опити да спрат автобуса – те са два опитите. Първият контролен пункт е бил ситуиран около село Крушевец. Там - на подаден стоп сигнал, автобусът не е спрял, впоследствие патрули на „Гранична полиция” са го последвали. Направен е втори опит да бъде спрян в района около "Пода". И накрая патрулен автомобил на областната дирекция - при опит да го спре, претърпява ПТП”, разказа Георги Чинев, окръжен прокурор на Бургас.

„Не мога да обвинявам полицейските служите в Бургас. Напротив. Имах възможност да се срещна със близките. Имам претенции към органите на „Гранична полиция”. Чакам до края на деня г-н Моллов да подаде оставката си”, посочи министър Демерджиев.

ЗАРАДИ МИГРАНТСКИ НАТИСК: Държавата ще подсили охраната на границата (ОБЗОР)

При удара няма пострадали мигранти от автобуса. Групата е основно от сирийци - включително и няколко жени. Всички те останаха часове наред до мястото на катастрофата. След като мигратите бяха отведени в полицията, при тях отиде преводач, който да помага при разпитите. „Те са хора, които постоянно минават граници, минават нелегално. Съжалявам, че не мога да кажа нищо повече. Те са различни хора, от цял арабски свят - от Афганистан, или от Ирак,  или от Сирия. Има кюрди, има араби, има различни хора. Има невинни хора, има семейства”, заяви Махер Алиан, преводач на мигрантите.

Два екипа – един от следователи и един от прокурори разследват катастрофата. По случая е назначена тройна автотехническа експертиза. На мястото на катастрофата се забелязва, че няма спирачен път.  

Траур за загиналите полицаи: Бургаст и областта почитат Атанас Градев и Йордан Илиев

В петък в Бургас ще бъде ден на траур в памет на двамата полицаи, които загинаха. Атанас Градев и Йордан Илиев  са полицаите, които опитват да препречат пътя на автобуса с нелегални мигранти. И загиват на място.

Професията му на лекар среща д-р Светослав Тодоров  с единия от униформените. „По време на Великденските празници през 2019-а ни съобщиха, че към територията на Спешно отделение карат дете на 7-годишна възраст със забита ножица в главата. Никой не очакваше това, което видях, като се отвори вратата”, спомня си Светослав Тодоров.

Бързите и решителни действия именно на загиналия в четвъртъка Йордан Илиев спасяват живота на детето. „Винаги си спомням за тихото геройство на Данчо, така го наричаме приятелите му. Той осигури максимално бързия транспорт от един отдалечен квартал в Бургас, в името на това и той да бъде полезен, той и неговият колега”, разказва д-р Тодоров.

Миков: Мигрантският натиск е огромен, полицаите носят непосилен товар

И тогава, както и сега д-р Тодоров е сигурен, че полицаите са направили всичко възможно. „Познавайки го от около 7 години съм убеден, че е взел най-правилното решение. Решение в полза на обществото. Отново е поставил  обществото пред него, а не собственото си аз”.

30-годишният Илиев лично познавала и Катя Касабова. Работи заедно с годеницата му.

 „Бих казала, че това е образцов полицай. Идва от най-амбициозните ни, най-смелите ни и най-безкомпромисните ни млади полицаи”, споделя Катя Касабова.

Директорът на полицията в Бургас разказва през сълзи за колегите си. Градев e на 43, бил командир на отделение в сектор "Охранителна полиция" и 18 години част от системата на МВР, а старши полицай Илиев, със 7-годишен стаж. Били многократно награждавани по време на службата си. И двамата без нито едно провинение.

Полицаи загинаха при гонка с автобус с мигранти в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Перфектни служители. Опитали са се да направят това, което служебните им задължения го изискват. За съжаление, този път с фатален край”, твърди директорът на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Съболезнования към близките на загиналите изрази и кметът на Бургас Димитър Николов. „В моите очи те са герои”, подчерта той.

Откъде е минал пътят на мигрантите и какво се знае за автобуса

Мигрантите са прескочили оградата на границата с Турция, в района на Малко Търново. Автобусът първо е засечен в района на село Крушевец. Там е направен опит да бъде спрян от полицейски патрул. Не се е подчинил на стоп палката и е продължил. Вторият опит за спиране е в района на местността "Пода", преди Бургас. Отново е неуспешен. Така автобусът практически влиза в града. Загиналите полицаи са опитали да го накарат да забави скоростта си, но на кръговото кръстовище на „Трапезица” се стига до фаталния удар.

Номерата на автобуса са нидерландски, но са от друго превозно средство. Самият автобус наскоро е бил продаден от фирма в Харманли. И всъщност е бил бракуван.

По следите на бракувания автобус: Чужди номера, няколко препродажби

Екип на NOVA отиде до бежанския център в Харманли.  Там през деня имаше проверка от Държавната агенция за бежанците, полицията и областната управа. Причината - 15- годишен сириец, който е един от задържаните след катастрофата, е настанен в този център. Той е от свободен тип. Бежанците имат право да излизат, но имат вечерен час - 22 часа.

Преди 4 дни. На 22 август, 15-годишният Омар излиза и не се прибира. И оттогава не е виждан повече.  Информацията за продажбата на автобуса също води към Харманли.

През 2021 година 15-годишният Омар е настанен в Центъра за бежанци в Харманли. Дали именно той е бил шофьорът на автобуса, все още не е ясно.

„Непридружен, непълнолетен, с двама братя. Напуснали са центъра през март месец и следите им се губят”, заяви Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Следите на Омар също се губят периодично. Проверката показва, че изчезва от центъра не за първи, а за трети път.

„Отсъствията им са за по 2-3 дни. Сега последният път е за 4 дни, от понеделник”, посочва Галя Христова, изпълнителен директор на Центъра за бежанци в Харманли.

Служители на центъра са разговаряли с негови познати в опит да разберат с какво се занимава момчето и защо не се прибира.

„Никой не казва, че се занимава с каналджийство. Казаха, че  е бил на бар, с приятели, на дискотека, нормалните тийнейджърски отговори”, твърди Христова.

Другият сириец,  участник в катастрофата, не е от нито един от центровете в страната.

„Бежанец, с хуманитарен статут от 2014 година. След което излиза. Оттогава се появяват различни версии за адреси. Последният май е в Стара Загора”, заяви Марияна Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Следите и документацията на автобуса също водят към Харманли. Собственост е на фирма в града, която пък го е купила от Кърджали. Това обясни вътрешният министър Иван Демерджиев. ” Този автобус е бракуван. Няма никакви основания да се движи по пътищата на страната. Изяснили сме как е придобит. Задържан е собственикът, който го е предал на тези две лица”.

Когато екип на NOVA отиде на адреса на автокъщата в Харманли, видя, че вътре вече тече проверка от НАП. Екипът ни беше посрещнат от служител на фирмата.

“Aз тук оправям градинките. Собствениците ги няма. Те са по почивки. Други хора движат нещата тук, аз се занимавам с други работи, хайде стига сте снимали. Няма какво да снимате повече”, посочи  служителката. След това екипът на NOVA беше помолен да напусне частната собственост.

А от Агенцията за бежанците искат постоянно присъствие на жандармерията, която да охранява центъра в Харманли. Причината - настанените мигранти вече са над 700 и контролът е труден. Решение обаче все още няма.  А от юни до момента се наблюдава 24% ръст на мигрантския натиск в Хасковско. От Агенцията за бежанците все още нямат информация за статута на третият задържан заради катастрофата сирийски гражданин.

ВСИЧКО ЗА ТЕЖКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.