Велизар Шаламанов и Ангел Найденов коментираха жестоката катастрофа в Бургас

Велизар Шаламанов Ангел Найденов, бивши министри на отбраната, коментираха в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS тежката катастрофа в Бургас, при която загинаха двама полицаи.  

„Искам да посоча три много важни неща. Първо - ясно е, че мигрантите и в частност този автобус, се използват като оръжие срещу нас и ние трябва да реагираме. Мигранти не идват от космоса, те идват от Сирия през Турция. Ние имаме отлично разузнаване, имаме възможност в рамките на НАТО, в Европейския съюз, в пряко взаимодействие с Турция, да сме наясно по всички тези въпроси. На второ място, влагаме стотици милиони в техника. Явно е, че организацията не е достатъчно добра. И на трето място - ролята на армията. Много е лесно всеки път, когато има проблем в нашата държава, армията да помага. Но преди да бъде викана тя на помощ, МВР, прокуратурата и много други служби, трябва да си свършат работата”, каза Велизар Шаламанов.

Донев за полицаите от Бургас: Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си

„Всяка година говорим за увеличаване на мигрантския натиск, особено в топлите месеци на годината. Има достатъчно ясно разписан алгоритъм за действи, в това число от всички структури в системите на МВР, на Министерство на отбраната, които имат отношение към охраната на зелената граница. Оградата е част от комплекс, който включва технически съоръжения, чиято цел е да открият в дълбочина мигрантските групи. Целта на оградата е да възпрепятства, да забави движението, до момента, в който реагират физическите патрули, за да могат да бъдат съответно заловени мигрантите. Ако нещо от всичко това не работи както трябва, разбира се, че се осигурява възможност за проникване и влизане на територията на България”, посочи Ангел Найденов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.