Ако одобрят кандидатурата ѝ, тя ще е премиер за трети пореден мандат

Сръбският президент Александър Вучич прикани депутатите от парламента на страната да одобрят Ана Бърнабич за ръководител на новото правителство. Ако бъде одобрена кандидатурата ѝ, тя ще бъде министър-председател за трети пореден мандат.

„В съответствие с Конституцията на Сърбия, и след като изслушах мненията на коалиционните партньори, реших да номинирам Ана Бърнабич като кандидат за поста министър-председател“, съобщи Вучич по време на телевизионно обръщение.

Бърнабич: Спиране на транзита на газ за Сърбия през България ще е прецедент в невиждан мащаб

Решението е „било трудно“, призна президентът, но според него опитът на Бърнабич е необходим в сегашните трудни условия, особено в очакване на наближаващите трудни есен и зима.

Бърнабич: Сърбия е против санкции срещу Русия, но уважава териториалната цялост на Украйна

Вучич добави, че кандидатите за премиери са общо трима, като останалите двама ще останат високопоставени членове на новия кабинет.

Орбан печели вота в Унгария, Вучич с победа на първи тур в Сърбия

Парламентарните избори в Сърбия се проведоха на 3 април. Окончателните им резултати бяха одобрени в началото на юли. Победител на изборите стана коалицията "Заедно можем всичко", която включва Сръбската прогресивна партия с лидер Вучич. Тя получи подкрепата на 58,5% от избирателите и това ѝ даде право да състави правителство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС