Каним ви на разходка из красивото място в най-южната част на Пиренейския полуостров

В поредния епизод на предаването „Ускорение” на „Дойче веле” таксиметровият шофьор Максимилиан Торес ни отвежда на вълнуваща разходка из Гибралтар. Това е задморска територия на Великобритания в Южна Испания, на около 40 км от Африка. На площ от едва 6,8 кв. км, тук живеят около 35 000 души, което прави територията пета по гъстота на населението в света. Там са изградени само 29 км пътища. Местните жители са с британско гражданство, а официалният език е английски. Областта е самоуправляваща се, със собствени парламент и правителство.

Гибралтар има само една граница – с град Ла Линеа в испанската провинция Кадис.

Пътуване с единствената висяща железница в света (ВИДЕО)

„Икономиката е базирана на много различни дейности. Имаме база на Британските военноморски сили, товарни кораби, летища, туризъм, търговия, финансови услуги и бизнес с онлайн игри. Преди седмици прочетох, че в момента сме най-проспериращият район в Европа. Безработицата е само 1%. 15 000 души от Испания работят в Гибралтар и пътуват всеки ден”, разказва Максимилиан.

А една от основните атракции на скалата са маймуните. Близо 300-те берберски макаци в Гибралтар са единствените свободно живеещи маймуни в Европа. Свикнали са с хората и са безобидни, стига да не ги докосваш.

„Когато хората идват в Гибралтар, ги караме до скалите, за да видят всички интересни места и особено – маймуните. Те са една от основните забележителности тук”, казва още таксиметровият шофьор, който практикува професията си от 27 години.

Летни приключения в Осло (ВИДЕО)

Той подчертава, че за последните 317 години населението на Гибралтар е развило уникална култура, която съчета британският начин на живо със средиземноморски привкус.

„Кухнята ни е основана върху средиземноморската. Имаме обаче и испанска”, разказва Максимилиан.

Той показва и пистата на летището в Гибралтар, която е обявена за петата най-екстремна в света. Тя се намира на едва 800 м от центъра на града. При всяко кацане или излитане на самолет от там, полицията спира автомобилния и пешеходния трафик.

Още интересна информация и красиви гледки от Гибралтар гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.